МОН ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ „УЧИЛИЩЕ БЕЗ НАСИЛИЕ И СТЕРЕОТИПИ, ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ПОЛА”

Начало » Последни публикации

13.06.2016

В Министерството на образованието и науката в партньорство с фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ и Националната мрежа за децата бяха връчени наградите „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола”.

Калоян Дамянов, съветник на министъра на образованието и науката, поздрави директорите на училищата, спечелили приза, и им пожела все така всеотдайно да работят за осигуряване на здравословна и безопасна среда за децата и учениците. Той увери присъстващите, че желанието на министър Кунева е целенасочено да се работи за намаляване на насилието и агресията сред подрастващите, защото именно чрез толерантността към различието се оценява зрелостта на обществото.

За изграждането на сигурна и спокойна среда в училище, където децата да могат да учат и развиват спокойно своите таланти, независимо от различията, и за ползата от такива конкурси, създаващи добри практики, говори Елена Велинова, представител на фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“.

Тази година в инициативата „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола”,

която се провежда за трета поредна година, участваха 77 училища, 7 от които спечелиха приза:

На първо място по категории – ОУ, СОУ и Професионална гимназия, са класирани: ОУ „Пейо Яворов“- гр. Кърджали, СОУ „Бачо Киро“- гр. Павликени и ГПНЕ „Гьоте“ – гр. Бургас.

На второ място - 52. ОУ „Цанко Церковски“ – гр. София, СОУ „Панайот Волов“ – гр. Шумен, СОУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен.

Специална грамота получи и директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Златоград, миналогодишен призьор, което продължава да работи за намаляване на агресията и насилието в училище усилено и през тази учебна година.

Директорите на отличените училища благодариха на ръководството на Министерството на образованието и науката за помощта, която им оказва в ежедневната работа в посока изграждане на толерантни и готови на взаимопомощ ученици.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“