МИНИСТЪР КУНЕВА РАЗПОРЕДИ ПРОВЕРКА НА 62 ПРОЕКТА ПО ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА

Начало » Последни публикации

14.06.2016

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева разпореди проверка на 62 одобрени проекта по процедурата „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка за деца в неравностойно положение“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, на обща стойност 20 млн. лева. Това съобщи тя на нарочна пресконференция днес. Проверката е въз основа на сигнал на Национална мрежа за децата.

Целта на министерството е да контролира и насочва публичните средства по най-добрия начин.  Всеки лев трябва да отиде по предназначение, но когато става дума за деца в неревностойно положение, усилията ни трябва да бъдат десетки пъти повече, коментира Кунева.

На 3 юни на сайта на МОН бяха качени одобрените 62 проекта по процедурата. За да бъдат сключени договори и да бъдат отпуснати средства, проектите трябва тепърва да минат на допълнителна проверка от Управляващия орган по програмата за двойно финансиране, свързани лица и други проблеми.

На 10 юни обаче, още преди започването на тази допълнителна проверка, в МОН е получен сигнал от Национална мрежа за децата, че три от класираните проекти будят съмнение. Те са на сдруженията с нестопанска цел „Детски свят – щастливо бъдеще“, „Детско царство“ и „Детски усмивки“. Сдруженията са регистрирани в един град, две от тях - на един и същ адрес и са създадени много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015 г. В управителните им съвети участват едни и същи лица. Впечатление прави и фактът, че сумата на проектите е доста сходна.  Всеки от трите проекта е с няколко лева по-малко от тавана от 500 хил. лева. Кунева посочи, че на пръв поглед и самите проекти са доста сходно написани.

За мен като юрист това е заобикаляне на закона – едни същи хора, били те на различни позиции, да кандидатстват. В насоките за кандидатстване е записано ясно, че една организация може да е водеща само веднъж, каза още министърът.

По подадения сигнал започва осемдневна проверка от Звеното за вътрешен одит и инспектората на МОН дали тези проекти са били класирани при надлежно спазване на процедурата за оценка и класиране. Проверката ще обхване цялостната процедура по оценка и ще включи всички 62 кандидати.

Ще направя всичко възможно програмата да тръгне добре, да върви добре и да няма никакви съмнения. Няма да се уморя да разглеждам всеки сигнал, каза още Кунева.  По думите й традиционно с програмите за ромски деца има проблеми, а това е сфера, която се нуждае от устойчиви резултати. Няма как да се съгласим с нещо, което не стига до децата, посочи вицепремиерът.

В момента, благодарение на сигнала и на бързите действия на министерството, няма нанесена щета, но искам да кажа ясно: Никой да не си прави сметката, че може да се продължава по такъв начин, каза Кунева и допълни, че ако проверката докаже злоумишлени действия, тя няма да се поколебае да сигнализира прокуратурата. 

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“