ЗАМ.-МИНИСТЪР КИРЯКОВ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА МОЛДОВА

Начало » Последни публикации

14.06.2016

Заместник-министърът на образованието и науката Красимир Киряков проведе работна среща с министъра на образованието на Молдова Корина Фусу и с нейния заместник Василе Марина в рамките на двудневното си посещение в Молдова. Основна тема на разговорите бе ползотворното и активно сътрудничество в областта на образованието и търсенето на оптимални варианти за бъдещото развитие и утвърждаване на Тараклийския държавен университет като привлекателно висше училище в региона. В областта 2/3 от населението са с български корени.

През първия ден на посещението си Киряков посети и Тараклийския университет, който е основан през 2004 г. на основание междуправителствено споразумение между България и Молдова и е финансиран от двете държави. Той проведе среща с доц. Мария Паслар, ректор на университета, и с академичното ръководство, с които обсъди текущото състояние на висшето училище, преподаваните академични дисциплини и образователната дейност сред българската общност в региона. Дискутирани бяха и възможностите за бъдещото развитие на Тараклийския университет в контекста на демографските проблеми на региона, въвеждане на нови учебни дисциплини, които да привлекат повече студенти и пр. Българската делегация разгледа и материалната база на университета.

Със средства, отпуснати от българското правителство в рамките на програмата за помощ за развитие, които България предоставя като член на ЕС, е ремонтиран покривът на Тараклийския университет и е санирано студентското общежитие. Молдова е включена в списъка на приоритетните държави, на които се оказва помощ за развитие. По тази линия са отделени 275 хил. евро за реализация на проекти за подобряване на условията на живот, включително и на социалната инфраструктура за Тараклийския район.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“