ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ ЩЕ ОТКРИЕ НАЦИОНАЛНИЯ УЧИТЕЛСКИ СЪБОР

Начало » Последни публикации

18.06.2016

Президентът Росен Плевнелиев ще открие утре Националния учителски събор в зала „Арена Армеец“. Съборът ще събере над 12 хиляди учители от цялата страна, като всяко училище ще има свои представители.

Приветствие към участниците в събора ще има кметът на София Йорданка Фандъкова. Ще бъде излъчено и видеопослание от еврокомисаря за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще представи акцентите и предизвикателствата на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Заместник-министър Диян Стаматов ще разясни основните акценти от новите държавни образователни стандарти и възможностите за квалификация на учителите. Той ще представи и възможностите, които Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ предоставя в областта на средното образование. Зам.-министър Стаматов  ще отговори на най-важните от над 2000 въпроса по реформата, които бяха получени в МОН в дните преди Събора. Учители ще споделят мнения за предстоящите промени, свързани със закона, с новите държавни образователни стандарти и с програмите.

Делегатите ще получат и разяснителни материали за Закона за предучилищното  и учлищното образование, който влиза в сила от 1 август т.г. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“