МИНИСТЪР КУНЕВА: ДЛЪЖНИ СМЕ ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ УЧИТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ ДА Е ЖЕЛАНА

Начало » Последни публикации

18.06.2016

Длъжни сме да направим така, че учителската професия да е желана. Това освен важният въпрос за заплатите, означава и повече възможности за кариерно развитие. Те са заложени в новия закон и стандартите, които в момента се изработват в Министерството на образованието и науката. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пред Нова телевизия днес.

Тя посочи, че на утрешния Национален учителски събор темата ще бъде обсъждана, както и възможностите за квалификация на учителите. Трябва да направим така, че квалификацията да не е само в първите години след излизане от университета, а да бъде по време на целия стаж.

Търсим възможности за изпращане на учителите както в други училища, така и на обмен в чужбина. По думите й е полезно да се обменя опит и практика в преподаването. Ако не си сътрудничим, няма как да успеем.

Кунева беше категорична, че съборът трябва да даде тласък на образователната реформа, която започва поетапно да влиза още от тази учебна година.

На въпрос за конкурсите за директори, Кунева посочи, че те ще бъдат проведени професионално и прозрачно. МОН иска най-добрите да станат директори, а опитът на досегашните да се използва като станат ментори на новите си колеги, каза тя. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“