ОБРАЗОВАТЕЛНАТА РЕФОРМА ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА В ЦЕНТЪРА НА ОБЩЕСТВЕНОТО ВНИМАНИЕ, АПЕЛИРА ПРЕЗИДЕНТЪТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Начало » Последни публикации

19.06.2016

Образователната реформа да бъде поставена в центъра на общественото внимание и всички заедно да поемем отговорност за нея, призова държавният глава Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците в Националния учителски събор в столицата.

Българското образование е в преломен момент, реформата е в ход и трябва да реши редица натрупали се проблеми в училищното образование. Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически, заяви президентът пред 12 хиляди учители от цялата страна, кметове, представители на водещите научни институции, които се събраха на национална среща в София.

Най-добрата инвестиция за бъдещето на една държава и народ е в образованието на младите. Време е да започнем да управляваме образованието като инвестиция, да влагаме усилия и средства, но и стриктно да контролираме ефективността и резултатите, каза държавният глава. Президентът подчерта, че реформата няма как да бъде успешна без усилията на учителите. Без вашите усилия новият Закон за училищното образование ще остане просто лист хартия и едно добро намерение на Народното събрание, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава определи реформата на професионалното дуално образование и обучение като ключ към осъвременяването на образователната система на България. С подобряването на качеството на образованието нарастват отговорностите, но и авторитетът на учителите и възнаграждението за техния труд, посочи президентът Плевнелиев.

Държавният глава припомни още, че образованието е сред главните приоритети на Президентската институция от 2012 г. насам. Благодарение и на усилията на двете служебни правителства беше успешно започната Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, допълни президентът.

Учителите сте хората, които в най-голяма степен определяте бъдещето на България. Благословени сте с професията си. Поклон пред вашата мисия за просветена, образована и модерна България, обърна се президентът към участниците в Националния учителски събор.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“