ЕВРОКОМИСАРЯТ НАВРАЧИЧ: ОБРАЗОВАНИЕТО Е ЧАСТ ОТ РЕШЕНИЯТА НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ЕВРОПА

Начало » Последни публикации

19.06.2016

Предоставянето на качествено образование на всички наши деца е едно от най-важните цели, които имаме в Европа. Да, това е дългосрочна реформа. Но, както всички вие знаете от ежедневната си работа, това не я прави по-малко спешна. Това каза еврокомисарят за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич във видеообръщение към участниците в Националния учителски събор днес в зала „Арена Армеец“ в София.

За Европейската комисия образованието е голяма част от решението на много от обичайните социални и икономически предизвикателства, каза еврокомисарят и добави, че всички държави в ЕС споделят една цел - да се дадат на всички деца, без значение на произход или способности, компетентностите, от които те се нуждаят, за да имат успешен и пълноценен живот. Според него това може да бъде постигнато само с ангажираността и професионалния опит на учителите, които да бъдат подкрепени от ЕК.

В много европейски държави учителите се безпокоят, че тяхната работа не се цени в обществото и все по-малко млади хора са привлечени от учителската професия, заяви още еврокомисар Наврачич и подчерта, че Европейската комисия работи с държавите членки, за да промени тази тенденция и да подкрепи и развие учителската професия като професия, основана на професионализъм, отлични постижения и стремежи. Това означава да се дадат на всички учители признанието, подкрепата и условията за работа, от които те се нуждаят, за да се фокусират върху основната си работа – да помагат на младите хора да учат и да станат активни и уверени граждани.

Да направим учителската професия привлекателен избор за кариерно развитие значи да осигурим на учителите самите те да получат качествено обучение от самото начало и по време на професионалното им развитие, заяви еврокомисарят и определи Учителския събор като част от  усилието да подкрепим нашите учители и да им дадем признанието и престижа, които заслужават.

Като пожела успешна работа на форума, Тибор Наврачич посочи, че чрез програма „Еразъм+“  се финансират международни проекти за по-добро училищно образование и всяка година на хиляди училища и учители се предлага възможността за участие в обмени в цяла Европа.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“