КМЕТЪТ НА СОФИЯ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: КЛЮЧОВИЯТ ФАКТОР ЗА КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ Е ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИЯТ И ПОСТОЯННО РАЗВИВАЩ СЕ УЧИТЕЛ

Начало » Последни публикации

19.06.2016

Като кмет на София съм виждала зала „Арена Амеец” десетки пъти домакин на най-различни събития. Сега, когато я виждам пълна с учители, изпитвам особено вълнение. Казвам го не само като човек, който е бил учител и директор, но и като гражданин, за който образованието е ключът за развитието на страната ни.

Това каза кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова по време на Националния учителски събор в зала „Арена Армеец“ днес, на който присъстват над 12 хиляди учители от цялата страна. 

Да бъдеш учител е мисия. Това е посвещаване с любов и доброта, които учениците разпознават безпогрешно и на които от своя страна се учат.

Около 90 000 са българските учители и всеки един от вас оставя своя уникален отпечатък върху бъдещето на страната ни чрез това, което дава на своите ученици.

Днес всички говорят за реформи в образователната система. Когато говорим за качествено образование, трябва да е ясно, че то е комплекс от фактори, но ключовият фактор за качествено образование е добре подготвеният, мотивиран и постоянно развиващ се учител. Реформата в образованието може да бъде успешна, само ако се разбира това и основните усилия и инвестиции се насочат именно към мотивацията, кариерното развитие и квалификацията на учителите. Очаквам това да се случи и лично ще подкрепям всяка стъпка в тази посока.

Разбира се като кмет на най-голямата община в България, прилагам това свое разбиране през ангажиментите на общината да инвестира в по-качествена работна среда за учители и ученици.

През последните години построихме над 80 нови сгради на детски градини и три училища. Това са едни от най-добрите детски градини в цяла Европа. Инвестираме целенасочено в мерки за енергийна ефективност на сградите. По този начин не само спестяваме енергия и се грижим за околната среда, но се икономисват на училищата и детските градини между 30% и 50% средства, които, вместо за отопление и осветление, могат да се дадат за учителите и учениците.

Тази година само за строителство и енергийна ефективност на образователна инфраструктура Столичната община инвестира около 20 млн. лева. Строим нови 9 детски градини и модернизираме 47 училища и детски градини. Никога в София не е имало такова строителство в системата на образованието и искрено се гордея с това.

Разбира се, освен добра работна среда, учителят има нужда от добри инструменти – учебни програми, учебници и учебни помагала. Надявам се Министерството на образованието и науката да осигури такива инструменти, които да позволят на българския учител да даде най-доброто от себе си.

Основата за добрите модели не е нужно да се търсят някъде далеч. Всички добри практики съществуват в българското училище. Те са там при вас, във вашите класни стаи. Предложението ми към хората, които работят за промяната е: погледнете най-добрите примери в българското училище, вижте работата на иновативните учители, проучете я и я представете пред останалите колеги. Заложете я в общите изисквания и стандарти и така ще подобрим качеството на образованието.

Инвестициите в учителите ще се върнат многократно чрез добре подготвени и мотивирани млади хора, които да могат да продължат да развиват не само себе си, но и нашата икономика, наука, образование, да продължат да развиват България.

С огромно уважение към всеки един от вас.

Пожелавам успех на първия Учителски събор!

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“