МИНИСТЪР МЕГЛЕНА КУНЕВА УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНГРЕС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ

Начало » Последни публикации

21.06.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева участва във Втория международен конгрес за професионално образование и обучение във  Винтертур, Швейцария, който започва днес.

Форумът бе открит от федералния президент и министър на икономиката, образованието и изследванията г-н Йохан Шнайдер-Аман. В конгреса участва и г-жа Мариане Тисен - еврокомисар по  заетост, социална политика, квалификации и трудова мобилност и министри на образованието.

Меглена Кунева ще се срещне с г-н Улрих Щюрцингер, ръководител на направление „Нови страни-членки на ЕС” в Департамента по помощ за развитие на Швейцария, към Министерството на външните работи. Тя ще разговаря и с Мауро Дел Амброджо, министър на образованието, изследванията и иновациите на Швейцария.

България и Швейцария приключиха успешен проект за дуално обучение ДОМИНО у нас, чийто опит ще бъде надграден с нови проекти по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ –т.нар. ДОМИНО-2.

Министър Меглена Кунева ще посети и Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), където заедно с посланик Меглена Плугчиева и зам.-министъра на образованието и науката проф. Иван Димов ще имат работна среща с генералния директор на организацията г-жа Фабиола Джаноти.

Министър Кунева ще се види и с българските учени, които работят в ЦЕРН и ще посети Големия адронен колайдер на ниво 2. В българската делегация в Швейцария участва и доц. Леандър Литов от постоянния Съвет към ЦЕРН и ръководител на екип. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“