БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ 72 КУПИ ОТ СВЕТОВНОТО ПО МАТЕМАТИКА В БУРГАС, ЕДНАТА - ЗЛАТНА

Начало » Последни публикации

10.07.2013

На 4 юли 2013 г. приключи международното математическо състезание BIMC'2013, съорганизатор на което е Министерството на образованието и науката, а домакин – община Бургас. При откриването на състезанието, заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева поздрави участниците и домакините от името на министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Гости по време на състезанието бяха посланикът на Нигерия и посланикът на Иран.

Златен медал за България спечели 12-годишният Иван Иванов – ученик в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Сред престижните отличия, спечелени от българските отбори, са още – 12 сребърни, 21 бронзови и 38 награди „мерит“, които се връчват на участниците, класирали се на четвърто място.

Най-добри математици в света станаха състезателите от Филипините и Хонконг, а най-добрият математически резултат е присъден на филипинката Джингър Чонг във втора възрастова група и на Ю Хой Уай от Хонг Конг с максимален резултат в трета възрастова група.

Наградите, раздадени според индивидуалното класиране, са: 40 златни медала, 86 сребърни, 100 бронзови и 83 „мерит“ награди.

В отборното и групово класиране участниците в двете възрастови групи завоюваха 24 златни, 48 сребърни и 72 бронзови купи, а в комплексното класиране – 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови купи.

Това е равносметката от международното математическо състезание, форматът на което за първи път напуска границите на Азиатския континент и се провежда в европейска страна – България, с домакин град Бургас. В него взеха участие 1080 математици от цял свят.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов лично награди участниците на официална церемония, която се проведе в Летния театър в града.

„Ще носим частица от това хармонично място в ума и сърцата си. Ще ни липсваш прекрасен Бургас!“ С тези думи д-р Вен Сен Сун – председател на Изпълнителния комитет на Международното математическо състезание се обърна към аудиторията от сцената на Летния театър. Той не спести суперлативите си за Бургас и България, като отбеляза перфектната организация и гостоприемство, както и възможността да се опознае българската култура и да се сподели радостта от красивия Черноморски залив.

По традиция домакините, в лицето на заместник-кмета на община Бургас г-жа Йорданка Ананиева, предаде щафетата за следващо домакинство на представител от Корея. Корея ще бъде и следващата държава – домакин през 2014 година.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“