МОН ТЪРСИ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА С БЛ. 58 В СТУДЕНТСКИЯ ГРАД

Начало » Последни публикации

01.07.2016

Като резултат от многократно проведените срещи с представители на БАН, висшите училища и „Студентски столове и общежития“ ЕАД и тяхното предложение за промяна на Наредбата за ползване на студентските общежития и столове в Министерството на образованието и науката  с моя заповед беше сформирана работна група, която да обсъди възможността и необходимостта от промяна на Наредбата за ползване на студентските общежития и столове. В нея са включени представители на БАН, „Студентски столове и общежития“ ЕАД, Съвета на ректорите, Националното представителство на студентските съвети и МОН.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в парламента в отговор на парламентарен въпрос, свързан с протеста на група живеещи в блок 58 по-дълго от предвиденото в наредбата за настаняване на преподаватели и учени в Студентския град.

Заседанията и обсъжданията на работната група продължават в понеделник в търсене на решение, удовлетворяващо всички заинтересовани страни, обясни министър Кунева. Срещата ще се състои в „Студентски столове и общежития“ ЕАД, които са принципал на бл. 58.

Наредбата за ползване на студентските общежития и столове, приета с Постановление на Министерския съвет, е действащият нормативен акт.  

Действащите правила за управление и ползване на бл. 58 и практиката в блока противоречат на наредбата, тъй като не възпроизвеждат едно от изискванията ѝ  - да се настаняват учени  преподаватели до 35-годишна възраст и за не повече от 5 години.

Ако бях изпълнила нормативния акт, тогава наистина съдбата на тези хора щеше да бъде в много лоша ситуация, каза министър Кунева пред журналисти в кулоарите на парламента и добави, че дори да се запише в наредба по-висока горна възраст, това не решава въпроса.  Особено за хора на 65 и повече години. Тя посочи, че при намирането на решение трябва да се търси баланс между интересите на младите учени, учените, които живеят в бл. 58 от години и закона. Това е много по-голям въпрос – как се отнасяме към младите учени, как се отнасяме към учените изобщо. Склонни ли сме да компенсираме през някаква социална подкрепа, например с жилища, при положение, че заплатите са ниски. Това е въпрос на обща политика и тя не засяга само образованието и науката. Това трябва да бъде обществен подход, заключи министър Кунева.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“