МОН РАБОТИ АКТИВНО ЗА ИЗГОТВЯНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ СТАНДАРТИ

Начало » Последни публикации

05.07.2016

Министерството на образованието и науката работи изключително интензивно за изготвянето на държавните образователни стандарти. Това съобщи на пресконференция днес зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, който е и ръководител на работните групи по стандартите.

Досега от 19-те стандарта са утвърдени четири – за учебния план, за общообразователната подготовка, за учебниците и за предучилищното образование.

В момента за публично обсъждане са предложени два стандарта – за  институциите и за информацията и документите. На сайта на МОН ще бъдат качени за обсъждане още два стандарта – за профилираната подготовка и за книжовния български език.

Другата седмица ще оповестим още два много важни стандарта, посочи още Стаматов. Това са стандартът за оценяването и този за организацията на дейностите.

До края на юли ще бъдат готови и стандартите за професионалното развитие на учителите, приобщаващото образование, квалификацията по професия и за гражданското, екологичното, здравното и интеркултурното образование.

Останалите пет ще са готови до началото на октомври. Има стандарти, които са абсолютно необходими, за да стартира учебната година и там сме насочили най-много енергия и усилия, обясни Стаматов и допълни, че няма как да се започне без стандарта за институциите, оценяването, организацията на дейностите, информацията и документите

Има други стандарти, които са много ключови, но не са необходими към началото на учебната година – по тях е необходима по-сериозна дискусия. Такива са наредбите за инспектирането и за управлението на качеството. Има стандарти, които са свързани с новата бюджетна година и те ще бъдат предложени за обсъждане като проекти, например стандартът за финансирането, обясни още зам.-министърът. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“