МИНИСТЪР КУНЕВА: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ПЛАНА „ЮНКЕР“ С ПРОЕКТИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Начало » Последни публикации

18.07.2016

България трябва да се възползва от всички инструменти за развитие на образованието, включително и през проекти по Европейския фонд за стратегически инвестиции, наричан още Плана „Юнкер“. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на конференцията "Насърчаване на инвестициите в образование чрез инструментите и фондовете на Европейския съюз: Възможности за България и Румъния", организирана от Европейската комисия и с участието на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Кунева коментира, че макар в началото планът да е дал надежди, че ще се реализират проекти в множество сектори, днес, година и половина по-късно, е ясно, че основните проекти са за енергетика, урбанизация, инфраструктура, достъп до интернет, здравеопазване и изследвания, но както в България, така и в цяла Европа няма нито един проект, свързан с образование, например с професионалното или ученето през целия живот.

По думите й това е изпусната възможност, която сега Европа трябва да навакса спешно. Как иначе ще се изпълнят идеите за индустриализацията на Европа, като най-конкурентната икономика, базирана на знанието, и как ще се задържат младите таланти и работливите хора в България, в Румъния и Европа, попита риторично тя.

Кунева призова бизнеса да се включи активно в изготвянето на проекти, както и да търси възможности за регионално и трансгранично сътрудничество. По думите й всеки лев инвестиция в образование после има многократна възвращаемост.
Най-важният политически път в Европа е "кооперирай, прави сътрудничество", защото поне за десетилетие това ще е мотото за ЕС, каза Меглена Кунева и отбеляза, че това може да се направи през знанието. Надявам се да можем да направим съвместни проекти с Румъния, Гърция и с други страни от региона, посочи вицепремиерът.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“