ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: С ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ МЛАДИТЕ ХОРА ЩЕ СА ПО-ПОДГОТВЕНИ ЗА ПАЗАРА НА ТРУДА

Начало » Последни публикации

20.07.2016

С промените, които днес бяха приети от Народното събрание на второ четене в Закона за професионалното образование и обучение, младите хора ще са по-подготвени за пазара на труда. Това коментира след приемането на текста зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Увеличават се часовете по практическа подготовка за сметка на теорията, което е важно, защото така младежите ще знаят реално да си служат с оборудване и ще имат шанс да развиват професионални умения, още докато учат, каза той. Стаматов подчерта, че с промените силно се застъпва дуалното обучение, което ще даде възможност на учениците още в училище да се запознаят с реалната работна среда.

Друга промяна, която настъпва с поправките в закона е, че се сега зрелостниците ще държат два държавни изпита – по български език и по професия.

Промените в закона се правят с цел синхронизиране на училищното професионално образование и обучение с цялостната система на предучилищното и училищното образование, променена заради новия училищен закон, влизащ в сила от 1 август. С поправките се въвеждат нови допълнителни възможности за придобиване на професионална квалификация във връзка с новата структура на средната степен на образование – първи и втори гимназиален етап, обясни още Стаматов.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“