МОН ТЪРСИ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА ОБСЕРВАТОРИЯТА НА РОЖЕН

Начало » Последни публикации

21.07.2016

Министерството на образованието и науката подготвя проект на постановление за финансовото обезпечаване на дейностите на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Това заяви директорът на дирекция „Наука“ в МОН Златина Карова в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР.

„За Министерството на образованието и науката астрономията продължава да бъде една от науките с голямо значение за формирането на общественото отношение към природните науки. Нашата подкрепа към Националната астрономическа обсерватория (НАО) „Рожен“ е системна“, посочи Карова.

Тя добави, че НАО „Рожен“ е включена още в първата Национална пътна карта за научна инфраструктура през 2010 г. Нейното продължение и актуализация през 2014 г. потвърждава мястото на обсерваторията като един от десетте възлови инфраструктурни проекти за страната. Тя обясни, че е направена точна и актуална оценка на включените в Пътната карта обекти.

За обсерваторията в Рожен до 2020 г. са необходими над 16 400 000 лв.за поддържането й като европейска инфраструктура.

Карова припомни, че миналата година МОН с над 100 000 лв. финансира изграждането на широколентова мрежа за интернет достъп в обсерваторията на Рожен, както и закупуване на камера за телескоп.

Ръководителката на дирекция „Наука“ съобщи, че за предходния период обсерваторията е успяла да управлява и да привлече проектно финансиране по 24 научни проекти.

Директорът на НАО „Рожен“ д-р Никола Петров съобщи, че обсерваторията участва в консорциум с катедра „Астрономия“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и с катедра „Астрономия“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. От темата за партньорството не бива да бъдат изключвани и други университети, по-малки обсерватории и училищата, в които учителите работят за изграждането на кадри, каза ръководителят на НАО „Рожен“ и изрази благодарност към екипа на МОН за усилията.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“