МИНИСТЪР КУНЕВА ПОИСКА ПОМОЩ ЗА УЧИТЕЛИТЕ НА СРЕЩА С ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“

Начало » Последни публикации

26.07.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация „Америка за България“. Тя се срещна с Нанси Шилер, заместник-председател на Управителния съвет и действащ президент на организацията. Учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото. Затова те са мой приоритет и искам да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии, заяви Кунева. Министърът посочи като голям проблем пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години. Според Меглена Кунева трябва да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. По този начин ще се подобри качеството на българското образование.

„Америка за България“ е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години, каза Нанси Шилер. Работят със 783 училища в 260 града и са достигнали до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори. Фондацията си партнира с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са 125 образователни проекта и програми.

Министър Кунева разясни още за реформата в образованието, влизаща в сила от 1 август 2016 г., за новите стандарти и за Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тя постави също акцент и върху проблема с ромите, които напускат рано училищата и остават необразовани. Меглена Кунева и Нанси Шилер се разбраха да засилят сътрудничеството си в сектора.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“