МОН И ОБЩИНИТЕ ЗАЕДНО ЩЕ РАБОТЯТ ПО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА УЧИЛИЩАТА

Начало » Последни публикации

26.07.2016

Министерството на образованието и науката и общините ще работят заедно по преструктурирането на училищата според новия образователен закон. За това се разбраха днес ръководството на министерството в лицето на министър Меглена Кунева и представители на Националното сдружение на общините в Р България (НСРОБ).

Министър Кунева и представителите на НСОРБ обсъдиха и възможностите за преминаването на училищата на едносменен режим в рамките на следващите години. Към момента има над 450 училища в цялата страна, които все още са на две смени.

От НСОРБ изразиха подкрепа за предложението на МОН приемът за първи клас да се извършва централизирано на ниво община, като водещ критерий бъде местожителството на родителите. Целта на тази мярка е да  се преустанови практиката няколко училища в центровете на големите градове да бъдат пренаселени за сметка на училищата в кварталите.

Сред другите обсъждани теми бяха доставката на нови училищни автобуси, ремонтите в училищата, както и съвместните действия за привличането и задържането на учениците и мерките срещу ранното отпадане от образователната система.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“