ТРИ МЕДАЛА И ПОЧЕТНА ГРАМОТА ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО БИОЛОГИЯ В ХАНОЙ

Начало » Последни публикации

28.07.2016

Три медала и една почетна грамота спечелиха наши ученици на 27-та Международна олимпиада по биология, която се проведе от 17 до 24 юли 2016 г. в град Ханой, Виетнам. Участие в олимпиадата взеха 253 състезатели от 66 страни.

Българският национален отбор бе представен от четирима ученици – Цветослав Георгиев и Габриела Христова от СМГ „Паисий Хилендарски“ - София, и Виктория Христова и Никола Тодоров от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов” - София.

В Ханой Сребърен медал получи победителят на Националната ни олимпиада по биология за тази година Цветослав Ангелов от СМГ, два бронзови медала спечелиха Виктория Христова и Никола Тодоров от НПМГ, а Габриела Христова от СМГ получи почетна грамота за достойно представяне.

В двудневното състезание нашите участници проведоха лабораторни експерименти и решаваха практически задачи по растителна анатомия, физиология и еволюция; физиология и систематика на животните; биохимия и микробиология и молекулярна биология. Двата допълнителни теста включваха решаване на 400 теоретични въпроса. Всички задачи бяха изключително сложни и изискващи логическо мислене, точност, бързина и съобразителност, както и утвърдени умения за работа в лабораторни условия.

Ръководители на Националния отбор по биология са доц. Албена Йорданова от Медицински факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, доц. Снежана Томова от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и докторант Радослав Александров от Института по молекулярна биология към БАН. Подготовката за участие на Международната олимпиада по биология бе осъществена от преподаватели на Софийския университет в лабораториите на Биологическия факултет.

Участието в 27-та Международна олимпиада по биология бе подпомогнато от Министерството на образованието и науката, което осигури транспортните разходи и медицинските застраховки, както и с подкрепата на  Фондация „Америка за България”.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“