ДИЯН СТАМАТОВ: НЯМА ОПАСНОСТ ОТ НЕДОСТИГ НА УЧИТЕЛИ В НАЧАЛОТО НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Начало » Последни публикации

08.08.2016

Няма опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година, увери заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по повод информацията на Агенцията по заетостта, че в момента има близо 1400 свободни работни места за учители.

Юли и август са месеците, в които традиционно се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, обясни Стаматов и допълни, че това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата. През лятната ваканция някои учители намират нови работни места и се местят, същевременно в системата влизат нови кадри, стана ясно от думите на заместник-министъра. Стаматов припомни, че никога учебната година не е започвала без учители и че тази година броят на свободните работни места е съотносим с всяка предходна. Според него за решението на проблема с липсващите кадри занапред ще се търсят варианти за по-тясна връзка с висшето образование, както и ще се използват всички възможности, които законът дава, за отваряне на системата за специалисти, които нямат педагогическа специализация, но искат да работят като учители, например инженери и химици.

Междувременно Министерството на образованието и науката представи проект на ПМС, с което общините да получат средствата от втория транш от Националната програма „Оптимизиране на училищната мрежа“, приета от Министерския съвет на 14 април 2016 г. Средствата по втория транш са в размер 11.1 млн. лева и са за обезщетения по Кодекса на труда за месеците май и юни т.г. Средствата са за изплащане на обезщетения на персонала при пенсиониране поради навършена пенсионна възраст, при намаляване на числеността му поради промяна в структурата и състава му в училищата и детските градини, както и обезщетенията при прекратяване на трудовите правоотношения, за изплащане на отпуски и др.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“