ДИЯН СТАМАТОВ: ПЪРВИТЕ АТЕСТАЦИИ НА УЧИТЕЛИТЕ ПО НОВИЯ СТАНДАРТ ЩЕ СА СЛЕД 4 ГОДИНИ

Начало » Последни публикации

17.08.2016

Нашата цел е да се повиши професионалната подготвеност на преподавателите с новия стандарт за учителите. Обективната оценка за неговата работа ще се отразява в професионално портфолио, което всеки учител ще има. Първите атестации ще се проведат през учебната 2020/2021 г., когато ще са попълнени данните за всеки учител.

Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов пред телевизия „България он ер“. Според новия стандарт педагозите ще имат задължителна квалификация, която ще се състои от 48 часа за 4 години, вътрешноинституционална квалификация от 16 часа годишно, освен това всеки педагог ще бъде атестиран на всеки 4 години и ще бъде оценяван по определени критерии. За кариерното развитие ще е важно освен натрупаният стаж и по-големият брой квалификационни кредити, както и по-високата професионална степен. Освен това ще се въведе позиция наставник, обясни зам.-министърът. По думите му наставниците са точно онези педагогически специалисти, които са с по-голям педагогически опит, с добра професионална квалификация и са хората, които има на какво да научат новопостъпващите учители. 
Стаматов потвърди, че за тези специалисти в настоящия колективен трудов договор има предвидени средства затова, тъй като ще наставляват младите учители и ще ги подкрепят в подготовката им да станат учители.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“