ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИЯН СТАМАТОВ: ДАРЕНИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА ЗА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА

Начало » Последни публикации

16.08.2016

Всяко малко дарение, което идва в едно училище, трябва да бъде с прозрачност и яснота на произхода на средствата. Това каза за Агенция „Фокус” заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов във връзка с даренията за училищата. По думите му в картата за диференцирано заплащане на директори в отделни места на страната се визира това, че трябва да се наблегне върху даренията. „В отделни публикации в медиите това се тълкува като предпоставка за корупционна практика”, каза той.

Стаматов посочи, че в старото законодателство за средното образование, което излиза от действие и в новото, което идва на негово място, дейността на директора е много важна. „Директорът трябва да насочи много от своите дейности към осигуряване на допълнително финансиране на средното образование. Но това са преди всичко работа по проекти, участие и спечелване на различни програми по европейски фондове, осигуряване на средства от собствени приходи, каквито в професионалните гимназии са продажба на произведена продукция, обработване на земя, отдаване на имущество под наем и чак тогава, на последно място това са дарения от различни закономерни и установени ясни дарители”, посочи заместник-министър Диян Стаматов.

По думите му съвсем естествено е, че колкото повече дарения има в едно училище, толкова по-добре би било това. Но от това не трябва да зависи възнаграждението на директора. Заместник-министър Стаматов отчете, че за съжаление дарителите през последните години са твърде малко. 

 

Информационна агенция Фокус 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“