МИНИСТЪР КУНЕВА: ГОТОВИ СМЕ ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

Начало » Последни публикации

07.09.2016

Образователната система е готова за новата учебна година въпреки напрежението, което имаше върху екипа, подготвящ старта й.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на парламентарно запитване на днешния блиц-контрол.

Тя беше категорична, че опозиция на образованието няма и не може да има и че то трябва да бъде приоритет номер едно за поне две десетилетия напред. „През новата учебна 2016/2017 г. ще се случат много нови неща заради влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Знаем, че много неща, които бяха започнати на малки крачки, дадоха посока за реформата. Това са въпроси, свързани с общинските училища и децентрализация на системата, бюджетите, частните училища. Посоката беше тествана, но толкова мащабна реформа се прави за първи път. Екипът на Министерството на образованието и науката успя да навакса с подготовката на държавните образователни стандарти. Към момента има утвърдени 11 стандарта. Днес още два - за инспектирането и за качеството на образованието, са поставени за обсъждане. Имаме готовност да приключим с оповестяването на всички останали стандарти до 15-ти септември. Единствено този за финансирането ще се отложи за 2017 г. Той е свързан с новата финансова година, а не с учебната година“, обясни образователният министър.

Кунева коментира и обучението по патриотизъм в училищата. „Във всички образователни стандарти може и трябва да се подчертава националната идентичност и това, с което хората се гордеят“, каза тя и допълни, че уроците по патриотизъм могат да бъдат част от всякакви извънкласни занимания. В образователната система предстои въвеждане на училищни ритуали, включително обучение на децата на националния химн, почитане на празниците и обичаите. Часът на класа също дава възможност за такова обучение. „Самата просвета е най-висшата форма на патриотизъм“, категорична беше Меглена Кунева. За букварите тя обясни, че още през февруари е станало ясно, че първокласниците ще учат по старите. „Заради забавянето на учебниците за първи и пети клас имаше включително и обжалване на решението пред ВАС. Затова нямаше как букварът - тази толкова сложна книга, да бъде подготвен за началото на тази учебна година“, каза още вицепремиерът.

 

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“