МИНИСТЪР КУНЕВА: ГОТОВИ СМЕ ЗА НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

Начало » Последни публикации

07.09.2016

Образователната система е готова за новата учебна година въпреки напрежението, което имаше върху екипа, подготвящ старта й.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на парламентарно запитване на днешния блиц-контрол.

Тя беше категорична, че опозиция на образованието няма и не може да има и че то трябва да бъде приоритет номер едно за поне две десетилетия напред. „През новата учебна 2016/2017 г. ще се случат много нови неща заради влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. Знаем, че много неща, които бяха започнати на малки крачки, дадоха посока за реформата. Това са въпроси, свързани с общинските училища и децентрализация на системата, бюджетите, частните училища. Посоката беше тествана, но толкова мащабна реформа се прави за първи път. Екипът на Министерството на образованието и науката успя да навакса с подготовката на държавните образователни стандарти. Към момента има утвърдени 11 стандарта. Днес още два - за инспектирането и за качеството на образованието, са поставени за обсъждане. Имаме готовност да приключим с оповестяването на всички останали стандарти до 15-ти септември. Единствено този за финансирането ще се отложи за 2017 г. Той е свързан с новата финансова година, а не с учебната година“, обясни образователният министър.

Кунева коментира и обучението по патриотизъм в училищата. „Във всички образователни стандарти може и трябва да се подчертава националната идентичност и това, с което хората се гордеят“, каза тя и допълни, че уроците по патриотизъм могат да бъдат част от всякакви извънкласни занимания. В образователната система предстои въвеждане на училищни ритуали, включително обучение на децата на националния химн, почитане на празниците и обичаите. Часът на класа също дава възможност за такова обучение. „Самата просвета е най-висшата форма на патриотизъм“, категорична беше Меглена Кунева. За букварите тя обясни, че още през февруари е станало ясно, че първокласниците ще учат по старите. „Заради забавянето на учебниците за първи и пети клас имаше включително и обжалване на решението пред ВАС. Затова нямаше как букварът - тази толкова сложна книга, да бъде подготвен за началото на тази учебна година“, каза още вицепремиерът.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“