27 ДЕЦА ЗАПОЧВАТ ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОФЕСИЯ „ЕЛЕКТРОТЕХНИК“ ПО ПРОЕКТ „ДОМИНО“

Начало » Последни публикации

16.09.2016

27 деветокласници от столичната Професионална гимназия по механоелектротехника „Н. Й. Вапцаров“ ще започнат обучение чрез работа по професия „Електротехник“, специалност „Електрообзавеждане на производството“ по проект „ДОМИНО“.

Официален старт на учебната им година беше даден днес от президента на Р България Росен Плевнелиев, посланикът на Швейцария Н.Пр. Денис Кнобел, зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и представители на бизнеса. През следващите четири години учениците ще се обучават в реална работна среда в някоя от шестте фирми партньори по проекта - Нестле, ЧЕЗ, Фесто, Алфалифт, ЛЕМ и Райхле и Де-Масари.

В девети клас децата ще имат теоретични занятия в училище, а в десети ще ходят по един ден в седмицата в някоя от фирмите с опознавателна цел. Всеки месец през тази и следващата учебна година децата ще получават по 50 лева стипендия, като парите са осигурени по проекта „ДОМИНО“. В XI клас, с позволението на техните родители, учениците ще могат да подпишат трудов договор с избраната от тях партньорска компания и в 2 дни от седмицата ще се обучават в реална работна среда. В останалите три дни ще посещават часове в училището си, като ще учат предимно общообразователни предмети. В XII клас вече ще работят по 3 дни, а ще ходят на училище в другите два. Възнаграждението за положения от учениците труд в последните две години от гимназиалния етап ще бъде в размер на 90% от минималната работна заплата в страната.

На церемонията днес зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов каза, че учениците и родителите не проявяват достатъчен интерес към обучение по професии, свързани с енергетиката и ако това не се промени до пет години, България може ще остане без електротехници. „Усеща се остра липса на подготвени кадри и в много други области - машиностроене, транспорт и логистика, здравеопазване, образование, информационни технологии и др. Необходима е реформа в областта на професионалното образование и ориентиране към нуждите на бизнеса“, добави Стаматов. Той обясни, че експертите на МОН вече изготвят концепция за промяната на нормативната уредба и тя трябва да е готова тази есен. „Като цяло трябва да се събуди интересът на обществото и родителите към професионалното образование“, каза още Стаматов.

Зам.-министърът обърна внимание, че проектът „ДОМИНО“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка като 15% е съфинансиране от Министерството на образованието и науката. В рамките на проекта се разработват нови учебни планове и програми, обучават се учители и наставници, както и експерти по дуално образование. До приключването на „ДОМИНО“ през 2019 г. се предвижда да бъдат обхванати общо 1200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. През новата учебна 2016-2017 година са включени три нови професии, нови училища и бизнеси по проекта в цялата страна.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“