ДВЕ НОВИ МАТЕМАТИЧЕСКИ СЪСТЕЗАНИЯ СА ВКЛЮЧЕНИ В КАЛЕНДАРА НА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОЛИМПИАДИ

Начало » Последни публикации

17.09.2016

Две нови математически състезания за четвъртокласници са включени в календара на ученическите олимпиади и състезания за новата учебна година.

Графикът и условията за провеждането на училищните, областните и националните кръгове на състезанията е утвърден от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. В олимпиадите могат да се включат всички деца в дневна, самостоятелна, задочна, комбинирана, дистанционна или индивидуална форма на обучение. Национални олимпиади и състезания се провеждат по всички общообразователни предмети без физическо възпитание и изобразително изкуство. 

В графика са залегнали състезания по математическа лингвистика, хореография, техническо чертане, гражданско образование и религия. За поредна година ще се проведе интердисциплинарната олимпиада за четвъртокласници „Знам и мога“. Тя обхваща знания от предметите български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата. За същата възрастова група в графика са включени две нови състезания по математика - „Питагор“ и „Откриване на млади таланти“. За първи път ще има национален кръг на олимпиадата по български език и литература за XI клас.

Участието на учениците във всички олимпиади и състезания е безплатно. Максималният брой участници в национален кръг на олимпиадите е 120 деца. В календара е записано, че тримата седмокласници с максимален резултат от националните конкурси по български език и математика могат да участват с него вместо с оценка от Национално външно оценяване в класирането за гимназия. Дванадесетокласниците с отличен (6) на национален кръг ще получат от МОН документ, че са лауреати.  На зрелостниците с оценки от 5,50 до 6 на национален кръг МОН ще издаде служебни бележки, с които могат да кандидатстват в университет без приемен изпит, ако висшето училище има подобен регламент.

Графикът за провеждане на ученически олимпиади и състезания можете да намерите тук

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“