МИНИСТЪР КУНЕВА: ОСИГУРЯВАНЕТО НА УСЛОВИЯ ЗА УЧИТЕЛИТЕ ДА РАЗГЪРНАТ ПОТЕНЦИАЛА СИ Е АБСОЛЮТЕН ПРИОРИТЕТ

Начало » Последни публикации

26.09.2016

Когато обсъждахме реформата, неин фокус естествено бяха учениците – как да направим така, че училището да е интересно, каква среда да им предложим, какви учебници, как да разчупим програмата, как да ги накараме да участват. Но колкото и да говорим за учениците, всички сме наясно, че никаква реформа никъде не може да се осъществи без учителите. Те са движещата сила в образованието. И нашата роля като политици, нашият абсолютен приоритет е да осигурим необходимите условия, които позволяват на учителите да разгърнат своя потенциал по най-добрия възможен начин – в полза на учениците. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на Втория Глобален форум на образователната индустрия в Израел в частта ”Учителят в иновативния свят”.

Нужни са ни учители, чиито знания и умения са актуални, които използват информационните и комуникационни технологии, които са в крак с времето, близо са до учениците и ги разбират, посочи още Кунева.

Тя представи философията на новия училищен закон, който влезе в сила на 1 август, и акцентира върху предвижданите мерки за квалификация на учителите. Министърът посочи, че учителите в България представляват застаряваща професия и това поставя допълнително предизвикателство. Една четвърт от българските учители са на възраст над 56 години, 40% над 45, затова и квалификации за новите технологии са изключително важни. Създаваме програми, променихме системата от стимули, обвързахме атестацията с квалификационни кредити, каза още тя. 

Кунева цитира изследване на ООН от последните дни, според което в близките десетилетия в глобален мащаб 2 милиона работни места ще изчезнат като остарели и неадекватни на времето. В същото време до 2020 година ще са необходими между 38 и 40 милиона работници с добро образование. 

Министър Кунева коментира още, че срещи като образователния форум в Йерусалим помагат на правителствата да осъзнават, че всички държави в света имат проблеми с образованието и най-вече с необходимостта му да навакса с технологиите, но поставянето му като приоритет е гаранция за икономически просперитет. 

На форума в Йерусалим, организиран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Министерството на образованието на Израел, присъстват образователни министри, експерти, учители, представители на неправителствения сектор и на бизнеса, свързан с предоставянето на нови технологии в образованието.  Във форума участват директорът на 51-во столично училище и съветник на министъра на образованието и науката Асен Александров и учителката по география от Варненската математическа гимназия Димитрина Докимова.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“