МИНИСТЪР КУНЕВА ПОДПИСА МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МОН И ИНСТИТУТА ЯД ВАШЕМ

Начало » Последни публикации

27.09.2016

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева подписа днес Меморандум за разбирателство между българското Министерство на образованието и науката и израелския Национален "Мемориал на катастрофите (Холокоста)" Яд Вашем. 

 Съгласно него ежегодно в института в Израел всяка година ще се провежда курс за обучение на 20-25 български учители по история по проблемите на Холокоста. Вече има обучени наши учители, а меморандумът дава възможност за обмен и на образователни практики.

Министър Кунева подчерта, че българските ученици познават историята на еврейския народ, включително и темата за Холокоста, която се изучава в десети клас. Тя посочи, че в днешния динамичен свят е важно да се избягват всякакви проявления на нетолерантност и език на омразата. 

По- рано през деня министър Кунева проведе двустранна среща с израелския си колега Нафтали Бенет. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество по отношение на образователния обмен, както и сътрудничеството на трети страни извън ЕС по програмата Хоризонт 2020.

Учителите са тези, които  освен семействата могат да дадат на младото поколение разбиране за ценността на човешкия живот и човешките права, посочи министър Кунева. По думите й това е политика от най-висок ранг, защото засяга човечността в трудния свят, в който живеем. Посланието оттук е, че учителите носят човечност и са способно да научат децата ни на нея, посочи Кунева.

Меморандумът поставя основите на дълготрайно сътрудничество, което да ни направи по-силни срещу феномени като езика на омразата, отбеляза министърът.

Евреите помнят, че България е подала ръка в най-тежките моменти от историята ни, посочи Бенет. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“