ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: НОРМАТИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ НЕ ПОСТАВЯТ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ИНОВАТИВНИ МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Начало » Последни публикации

29.09.2016

Нормативните документи не ограничават използването на иновативни методи на преподаване на учебния материал в училище.

Това каза днес заместник-министър Диян Стаматов при среща с екипа на столичното 83. ОУ „Елин Пелин“ в Панчарево. 

Основна тема на разговора в учителската стая бе влезлият в сила Закон за предучилищното и училищното образование и свързаните с него поднормативни документи.

Учителите запитаха кога централизирано ще регламентира постъпването на първокласниците на районен принцип по местоживеене. Стаматов ги увери, че в МОН се работи по решаването на проблема с неравномерното разпределяне на учениците в големите градове. Това вече е практика в Бургас и Стара Загора.

В Панчарево преди началото на учебната година учителите правят посещения по домовете и така родителите от квартала са убедени,че е по-добре да записват децата си в най-близкото училище. Учителите се похвалиха, че децата не отсъстват от час.

Зам.-министър Стаматов говори и за разнообразните възможности за проектно финансиране и по-специално за програмата „Твоят час“.

Според учителите висшите училища трябва да дават по-добра подготовка на педагозите за работа с деца. Те са привърженици и  на системната квалификация и преквалификация  на педагозите.  В основаното в началото на 1878 година училище работят и млади учители. По-опитните им колеги не скриха мнението си, че засилването на мотивацията към учителска кариера е обвързано и с повишаване на възнаграждението.

Аз съм оптимист. От срещата с  вас съм убеден, че въпреки някои тревоги от настъпващите с новия закон промени, вие, колеги, сте готови да се справите с предизвикателствата, каза в края на гостуването си Стаматов. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“