МИНИСТЪР КУНЕВА: ЩЕ ТЪРСИМ ШИРОК НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС ЗА РЕФОРМИТЕ ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

03.10.2016

Ще търсим широк национален консенсус за реформите във висшето образование, защото образованието не просто е национален приоритет, то е национален приоритет номер 1. Ще обсъждаме всички мерки, които могат да повишат качеството на висшето образование както с ректорите и преподавателския състав, така и със студентските съвети. Това заяви по време на словото си за откриването на учебната година в Софийския университет “Св. Климент Охридски“ вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя посочи, че българските университети не се състезават само помежду си, но и с висшите училища в цял свят. Много ваши съученици избраха да учат в чужбина и имат там възможност да покажат красивите български умове. Но вие избрахте да учите в България и това е исторически отговорен избор, обърна се министърът към първокурсниците и останалите студенти. Това е избор, свързан не само с личната ви реализация, но и с отговорността да вдигнем високо билото на българското образование.

Тя поздрави студентите и преподавателите в Софийския университет за изкачването му с 50 места в световната класация на университетите и изрази увереност, че в следващите години той ще покаже и още по-добри резултати.

Бъдете критични, изисквайте от вашите студенти много, призова тя преподавателите и има благодари за отдадената работа, с която подготвят не само бъдещите специалисти на страната, но и основите на обществото, в което ще живем. На студентите министърът припомни, че успехът означава много усилия и труд. Не се подавайте на изкушението да минавате лесно, „между капките“, оценките са важни, но най-важно е знанието, преодоляването на трудностите, каза тя. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“