ЗАМ.-МИНИСТЪР КИРЯКОВ: УСПЕШНИЯТ МОДЕЛ НА ОБРАЗОВАНИЕТО Е СЪВМЕСТНО С БИЗНЕСА

Начало » Последни публикации

03.10.2016

Успешният модел на образованието неизменно включва бизнеса като активен партньор.
Това каза зам.-министърът на образованието и науката Красимир Киряков на откриването на новата специалност "Софтуерно инженерство" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Той поздрави първите 33 студенти, които започват обучението си в бакалавърската програма, реализирана съвместно с фирма " Програмиста". "Имате огромния шанс да се възползвате от един доказано успешен модел в образованието, да придобиете перспективна професия и да се развивате в България", обърна се зам.-министърът към младежите. 

Пред президента Росен Плевнелиев и ректора на университета проф. Христо Бонджолов Киряков обясни, че за пръв път страната ни разполага със сериозен ресурс за образование и наука благодарение на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

"Гледаме на програмата като на системна. За да постигнем целите й, трябва да тръгнем да подобряваме предучилищното образование, да минем през средното и висшето и да започнем да развиваме наука – както фундаментална, така и приложна", каза Киряков.
Той постави акцент и върху усилията на МОН към развитие на професионалното образование и призова университетските преподаватели и представителите на бизнеса да се включат активно в обучението на учениците на местно и национално ниво.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“