ДИЯН СТАМАТОВ: 4830 УЧЕНИЦИ СЕ ОБУЧАВАТ ПО ПРОФЕСИИ ЗА МАШИНОСТРОЕНЕТО

Начало » Последни публикации

04.10.2016

Министерството на образованието и науката ще обедини всички идеи на учители, бизнес и общини, за да изготви нова концепция за средното образование. Амбицията ни е да върнем интереса на учениците към изучаването на професия. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на форум „Машиностроене“.

В тази посока бе децентрализацията – професионалните гимназии преминаха към общините, за да може според спецификата на региона да се решава какви паралелки и професии да се откриват, посочи Стаматов.

Като добър резултат от връзката общини – бизнес – училище, той визира проект в Панагюрище. Там през тази учебна година стартира обучение по три професии от направление „Машиностроене, металообработване и металургия“. Обучението е финансирано от Сдружението на предприемачите в града. Разширява се и дуалното обучение.

4830 ученици в момента се обучават по професии, които са нужни на машиностроенето, обяви Стаматов.

По време на форума социалният министър Зорница Русинова посочи, че липсват млади хора, които се образоват в технически и инженерни специалности.

В машиностроенето през миналата година са заети около 123 хил. души. Основната част - 65% са хора със средно образование. Един от важните проблеми е липсата на квалифицирани и мотивирани кадри, заяви Русинова.

Развитието на машиностроителния сектор е от голяма важност за българската икономика по отношение повишаването на добавената стойност, подобряване на външнотърговския баланс и на заетостта, изтъкна министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“