КУНЕВА: С ПОВИШЕНИЕТО НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДОКАЗВА, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО Е НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ

Начало » Последни публикации

04.10.2016

Повишението на учителските заплати доказва, че образованието е национален приоритет. Средствата от увеличението ще бъдат насочени приоритетно към младите учители, за да бъдат мотивирани да останат в системата. Следващата стъпка е инвестицията в квалификацията им. Така министърът на образованието и науката и лидер на ДБГ Меглена Кунева коментира пред БНР и радио Фокус решението на правителството от днес за увеличаване на учителските заплати с 10 на сто от следващата година. 

През тези месеци ние не пожалихме нито усилия, нито настойчивост, за да можем да убедим всички, които може би са имали своите въпроси, дали действително се прави реформа в Министерството на образованието и науката и дали в тази реформа си струва точно сега да се инвестират пари.

Това са средства, които ще ни дадат възможност да влезем в XXI век, посочи Кунева. По думите ѝ това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 години. От 1.10.2015 година стартовите заплати на младшите учители и учителите е 600 лв. Старшите преподаватели взимат 625 лева, а главните - 660 лева.

Системата на образованието и науката винаги се е отблагодарявала за инвестициите, защото тези инвестиции имат най-голямата добавена стойност

Образованието е отговорът на проблеми в икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията, каза още Кунева.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“