ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: НАЙ-ГОЛЯМ ИНТЕРЕС В ТУРИЗМА ИМА КЪМ ОБУЧЕНИЕТО ЗА ГОТВАЧИ

Начало » Последни публикации

11.10.2016

Най-голям интерес и прием на ученици има за готвачи в професионално направление туризъм. Това обяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на "Дебат за кадрите в туризма". В страната се обучават 4700 ученици за готвачи в 60 училища. Общо в страната в сектор "туризъм" учат над 14 700 деца в 14 професии. Те са приети в 130 професионални гимназии и 25 средни училища.

Зам.-министър Стаматов обясни, че почти няма интерес за сервитьори, бармани и планински водачи. Само 131 ученици учат за сервитьори в момента. Няма прием за пиколо и камериерки поради липса на желаещи.

Диян Стаматов каза, че политиката на МОН е да се продължава с квалификацията на учителите и модернизиране на материалната база. Той призова бизнеса да се включи в план-приема по места. Туристическият бизнес, общината и директорите на училища вече могат сами да определят приема в сектора, подчерта Стаматов. Затова е разрешен гъвкав прием в зависимост от населеното място.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“