МИНИСТЪР КУНЕВА: ПРОВЕРЯВАМЕ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА МУ-СОФИЯ, ИСКАМЕ ДА ЗАПАЗИМ ПРЕСТИЖА НА УНИВЕРСИТЕТА

Начало » Последни публикации

11.10.2016

Начинът, по който беше проведено Общото събрание на Медицинския университет-София-с охрана и при заключени врати, е неприемлив.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в ефира на БНТ по повод провелото се днес заседание на Общото събрание на университета. Тя изрази съмнение, че не е спазен конкретен текст от правилника на висшето училище, според който Общото събрание трябва да е публично. 

 „Университетите имат академична автономия и сами избират органите си на управление. МОН не може да се намесва в този процес. Аз обаче ще направя проверка на общо основание, като се позова на Закона за висше образование, на начина на провеждане на Общото събрание. Трябва да установим има ли нарушение на нормативната уредба и да направим всичко възможно да запазим престижа на Медицинския университет. Споровете около него ще продължат и ще го разтърсят из основи. Това за нас не е добре“, добави Кунева.  

По думите й, предстоят проверки и в други университети за начина на разходване на публичните средства. Предстоят и разговори със Съвета на ректорите за изменения в Закона за висше образование.

Министърът заяви още, че иска да разшири обхвата на Рейтинговата система на висшите училища. Според Кунева, парите за висше образование трябва да се дават за качество. „До 2020 година за качествено обучение ще се дават 60% от държавните средства за университетите. Тази година намалихме държавния план-прием с 9000 места. Ако искат висшите училища да се справят, трябва да се съсредоточат в направленията, в които са силни“, поясни тя.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“