НА 15 ОКТОМВРИ 2016 Г. СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО

Начало » Последни публикации

13.10.2016

Европейската седмица на програмирането (EU Code Week), подкрепена от Европейската комисия е ежегодно събитие в цяла Европа, целящо да повиши обществения интерес към програмирането. През 2016 г. тя ще се проведе от 15 до 23 октомври. Информация и ресурси има публикувани на следния адрес: http://codeweek.eu/. Министерството на образованието и науката участва в провеждането на дейностите в партньорство с Дигиталната национална коалиция в България.

Тази година Дигиталната национална коалиция стартира инициатива за подпомагане на учителите. Чрез специално разработен курс за подготовка в областта на роботиката учителите ще могат да научат своите ученици на нови базови умения в програмирането по време на Европейската седмица на програмирането. Курсът "Роботика с LEGO Mindstorms" е подходящ за ученици от всякакви възрасти и ще се провеждат онлайн на български език чрез платформата opensap.com, като са предварително записани. Така всеки учител ще може да се обучава в удобно за него време и според собствените си възможности и ритъм. Курсовете могат да бъдат намерени на следния адрес: https://open.sap.com/courses/lmr1-bg. В рамките на месец октомври, лекторите на курса ще бъдат на разположение за въпроси и помощ.

Инициативата не е насочена само към учители по информационни технологии. Целта е да се предостави на всеки учител възможност да придобие нови умения в съвременната дигитална епоха и после да предаде тези умения и на своите ученици. Дава се възможност на учителите, които са преминали едно от специално разработените обучения и са провели занимания с над 50 ученици в рамките на EU Code Week 2016 по тази тема, да кандидатстват за финансиране на свой бъдещ проект в училището.

Ще бъдат подкрепени поне 20 проекта с до 500 лв. на проект. Критериите, по които ще бъдат избрани проектите за финансиране, са: брой обучени ученици, устойчивост и атрактивност на предложения проект. Един учител може да кандидатства с един проект, но няма ограничение колко учители могат да кандидатстват от едно и също училище. Инициативата е отворена за всички училища - държавни, общински и частни.

Кандидатстването за финансиране на проекти е отворено от 15 октомври до 10 ноември, чрез попълване на формуляр (може да бъде свален от: http://bit.ly/2cNiCRl) и изпратен на [email protected]. Спечелилите финансиране проекти ще бъдат обявени на 25 ноември 2016 г.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“