МЕГЛЕНА КУНЕВА: РОМСКИТЕ СТИПЕНДИИ НЯМА ДА СЕ РАЗДАВАТ, ЗА ТЯХ СЕ КАНДИДАТСТВА

Начало » Последни публикации

25.10.2016

Ромските стипендии няма да се раздават, за тях се кандидатства по сложна процедура. Това заяви в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Та подчерта, че учениците от гимназиалния курс, които искат стипендия, ще трябва да представят мотивационно писмо, документи за доходи в семейството и свидетелство за успех в училище. По думите й, за да им бъде отпусната стипендия, те трябва да отговарят на много сериозни критерии, включително и за поведение. Идеята, че някой ще влиза в класната стая и ще разделя децата на роми и българи и ще раздава пари на едните, е дълбоко невярна, заяви тя.

Кунева посочи, че успех 3.50 е минимумът условие за кандидатстване по програмата. Вече има подадени молби и сред тях има и такива с над 5.50, каза тя.

По думите й е важно да се признае на глас, че има проблем с отпадането на ромските деца от училище поради бедност или социални причини като ранните бракове, например. Проблем, за чието решаване МОН полага усилия чрез допълнителната подкрепа, е че ромските деца срещат затруднения в училище, защото в семействата им не се говори български. Целта е да помогнем на тези, на които им е най-трудно, посочи Кунева. Очаквам учениците, които получат стипендия,  да са пример за своята общност и да дърпат и други напред, каза още тя.

Министърът беше категорична, че образованието на всички български граждани е ключово за развитието на страната. През 2020 г. една четвърт от влизащите в пазара на труда ще са роми. Икономиката днес исизква все по-специални умения и тези, които не са образовани ще са социално изключени, допълни тя.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“