ТРИ ПРИЗОВИ МЕСТА ЗАЕХА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК

Начало » Последни публикации

02.11.2016

Две втори и едно трето място заеха българските участници на втората Международна олимпиада по френски език за страните членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ) и на нейния Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа в София.

Състезанието се проведе в последните два дни от октомври в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч. В него участваха 32 ученици от X до XII клас от Албания, Армения, България, Република Македония, Република Молдова и Румъния. Те се състезаваха в два етапа – писмен индивидуален и устен по екипи с представители от всяка страна. По регламент учениците имаха предварителна подготовка в тематичните области мода, здраве и здравословен начин на живот, пътуване и писане, младите хора в съвременното общество.

Ученичката от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София Константина Кирилова се представи най-добре от нашия отбор в писмения етап за ниво B1 и зае второто място в класирането. В устния екипен етап тя се нареди на трета позиция. Другата наша ученичка, която се класира на призова позиция, беше Димана Стоянова от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна. Тя се нареди на второ място с екипа си на устния етап на олимпиадата.

Останалите членове на българския отбор бяха Христина Митева от IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна, Ивайло Антонов от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново, Веселина Василева от ГРЕ „Г. Ст. Раковски“ в Бургас и Ани Спасова от 23. СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ в София. Международно жури с представители от всяка участваща срана оценяваха учениците. Българският член на журито беше дългогодишният учител по френски и бивш зам.-директор на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ Аглая Ангелова.

Преди началото на олимпиадата зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри два нови кабинета - по романски езици и по информатика в училището домакин на олимпиадата. Той приветства участниците и заяви, че в основата на франкофонията са универсалните ценности като толерантност и достойнство. Стаматов пожела мечтите да погълнат живота им, а не животът да погълне мечтите им.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“