ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ПРИОРИТЕТ

Начало » Последни публикации

28.11.2016

Професионалното образование и дуалното обучение се превърнаха в приоритети на Министерството на образованието и науката и трябва да останат такива и при следващия кабинет.

Това заяви зам.-министър Диян Стаматов по време на шестото издание на Форума за дуално обучение, организиран по проект ДОМИНО на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стаматов припомни, че по настояване на министър Меглена Кунева беше възстановена дирекция „Професионално образование“ и бяха проведени срещи с директори на гимназии и представители на бизнеса. В област Пловдив беше създаден първият образователно-индустриален фонд, който ще насърчава и ще съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели в региона, обясни зам-министърът.

Стаматов добави, че през следващата година МОН ще стартира проект за обучение чрез работа на учениците от професионалните гимназии. В него ще се включат 100 паралелки като училищата ще могат да кандидатстват за финансиране между 100 000 и 200 000 лева за адаптиране на учебните планове и програми. Проектът предвижда учениците да се обучават в реална работна среда по 2-3 дни седмично и да получават възнаграждение за труда си в размер на 90% от минималната работна заплата в страната.

Професионалните гимназии могат да кандидатстват и за обновяване на сградите и общежитията си по ОП „Региони в растеж“. По-добрите условия и материална база са допълнителен стимул за учениците и могат да са решаващи при избора на училище, допълни Стаматов.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“