МОН И ИТ БИЗНЕСЪТ СКЛЮЧИХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИТ СПЕЦИАЛИСТИ В СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

15.12.2016

Министерството на образованието и науката в лицето на министър Меглена Кунева подписа днес споразумение за сътрудничество за софтуерно обучение на ученици с представителите на ИТ индустрията. На церемонията присъства и президентът на страната Росен Плевнелиев.

Споразумението е рамково и предвижда сътрудничество по конкретни проекти свързани с изготвянето на учебни планове и програми за обучение, квалификация на учители и разширяване на базата на софтуерни специалисти. Целта е професионалното образование да подготвя квалифицирани кадри, които да се включват в пазара на труда. От страна на ИТ индустрията споразумението беше подписано от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и ИКТ Клъстера.

Министър Кунева съобщи, че миналата седмица с нейна заповед професията „Приложен програмист“ е включена към списъка на професиите за професионалното образование и обучение. Това беше дългоочаквана мярка от страна на бизнеса.

Догодина ще стартира и новата Национална програма към МОН „Обучение за ИТ кариера“. Тя предвижда да бъдат създадени центрове освен в София и в Русе, Правец, Пловдив и Бургас, където да се обучават ученици и да се квалифицират учители. Предвижда се програмата да е с бюджет 250 хил. лева годишно и за две години курс на обучение да преминат 400 ученици и 60 учители. Министър Кунева посочи, че очаква от бизнеса помощ за изготвянето на входящите тестове.

Днешното споразумение е една голяма крачка напред. Стотици младежи ще се обучават в професиите на бъдещето, това ще помогне на тези млади хора да останат и да намерят своята реализация в България, заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите му, този проект може да последва добрия пример на дуалното обучение. Преди две години имаше една паралелка само в един град, а днес, благодарение на проекта „Домино“, десетки деца в 16 града се обучават през практика, посочи той. Президентът изтъкна, че проектът за сътрудничество в областта на софтуерното образование се е развил изключително бързо от идея до реални действия.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка благодари на държавния глава за последователната му подкрепа за развитието на професионалното образование в страната и подчерта, че сега приоритет и за МОН и за бизнеса трябва да остане квалификацията на учителите по професии.

Стамен Кочков, председател на Управителния съвет на БАСКОМ коментира, че споразумението ще помогне за решаване на най-големия проблем на ИТ индустрията – недостига на кадри. Няма бизнес без високи технологии, което означава, че без развитие на ИТ кадри, ще се забави развитието на икономиката на страната. Софтуерната индустрия осигурява 2% от БВП на България, посочи той и добави, че въпреки че заетите са няколко хиляди, данъците и осигуровките се равняват на четвърт милиард на година. Това е структуроопределящ сектор за икономиката, каза той и посочи, че целият бизнес разчита днешното споразумение да доведе до благоприятен ефект.

Петър Иванов, председател на Управителния съвет на БАИТ заяви, че заявката на МОН показва, че държавата най-накрая е влязла в ролята си да обучава млади хора за професиите на бъдещето.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“