МИНИСТЪР КУНЕВА: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ТРЯБВА ДА Е АКЦЕНТ НА ПЛАН-ПРИЕМА ЗА ДОГОДИНА

Начало » Последни публикации

15.12.2016

Професионалното образование трябва да е акцент на план-приема за учебната 2017/2018г. Това е трудна битка, но икономиката и бизнесът на България се нуждаят от квалифицирани кадри със средно образование и ако искаме страната да се развива икономически, трябва да засилим професионалното образование. Това заяви на работна среща с началниците на регионалните управления на образованието вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

Масовизацията на висшето образование и загубването на престижа на професионалните гимназии създадоха сериозен проблем – учениците и родителите им предпочитат езиковите гимназии, а за професионалните остават децата с по-лоши резултати. И това в крайна сметка води до липса на кадри, липса на производство, липса на икономика, посочи Кунева и допълни, че е крайно време тенденцията да се обърне.

План-приемът трябва да е съобразен не само с демографската картина и наличната материално-техническа база, но и с плановете за развитие на общините и областите, и с постъпилите в регионалните управления на образованието заявки от работодателите за обучение по специалности. Тя призова началниците на управленията да търсят активен контакт с бизнеса, за да бъдат намерени най-добрите решения. Зам.-министър Диян Стаматов пък препоръча при приема следващото лято да има рекламни кампании, които да дадат по-голям ефект.

Министър Кунева каза още, че настоява регионалните управления да не спират с прилагането на стриктен контрол по отношение на отсъствията на ученици и учители, както и да следят за фиктивно записване на ученици. По думите й такива феномени засилват недоверието в образователната система. Трябва да сме иновативни за много неща, но дисциплината е сфера, в която трябва да сме консервативни, каза тя. Трябва да застанем до нашите учители, когато ученик говори по телефон в час или обижда учител, независимо кой е баща му.

Тя благодари на началниците на управленията за подкрепата, която оказват на директори и учители за лесното адаптиране към промените, произтичащи от новия училищен закон. Искам специално да ви благодаря за куража, постоянството и професионализма. Вие сте в основата на голямата образователна реформа, от която страната ни толкова се нуждае. Беше трудно да се удържи натискът тя да бъде отново отложена и се радвам, че успяхме. Смятам, че беше правилно решение да поставим учителя в центъра на нашите усилия, каза още Кунева.

Една държава е силна, когато институциите й са силни. Уверена съм, че във ваше лице държавата ни има изключително стабилна и професионална администрация, което ми дава оптимизъм, категорична беше тя.

Работната среща на регионалните управления в Пазарджик продължава до събота. Теми на обсъжданията ще бъдат националните програми за следващата учебна година, приобщаващото образование и критериите за преобразуването на основни училища в обединени. Представители на Държавната агенция за закрила на детето ще говорят за съвместни действия срещу феномена „селфи“ на опасни места, като например влаковете и жп релсите. Експерти от ДАНС ще представят информация за религиозната радикализация и начините за нейното противодействие. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“