МЕГЛЕНА КУНЕВА: ОБРАЗОВАНИЕТО ЩЕ СЕ РАЗВИВА ПРЕЗ КВАЛИФИКАЦИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ

Начало » Последни публикации

16.01.2017

Държава се прави с хора, а Вие всеки ден произвеждате държава. С тези думи министърът на образованието и науката Меглена Кунева в оставка откри днес среща на 130 новоназначени директори и временно изпълняващи длъжността директори на училища. Министърът посочи, че директорите са най-важни за системата на образованието, защото те управляват и от тях зависи успехът на училището, учителите и учениците.  Кунева отбеляза, че по света ни мерят през образованието и тази тема вече е европейска и ние трябва да участваме в това състезание.

За реформата в образованието е много важно да има лидери, директорите да са добри мениджъри и наставници на учителите. Затова е необходимо не само те да са квалифицират постоянно, но и да създават такава атмосфера, в която учителите да бъдат стимулирани също да се квалифицират, посочи министърът. Тя отбеляза, че се очаква учителите да се включват в обученията по националната програма на МОН за квалификация на педагогическите специалисти, както и в тези, които са организирани от дирекция „Квалификация и кариерно развитие“. От тази година 1% от бюджета на всяка институция са предвидени за квалификация – това са между 150 и 300 лева на човек. Може да се ползват базите на МОН за тази цел. Вашата роля е да окуражавате колегите си да правят проекти. Дори и един спечелен проект от 5 подготвени носи прогрес на училището и води до по-качествено образование, смята министърът. Победите стават навик, каза министърът. По думите и проектите в голяма степен ще помогнат на учителите да направят ученето интересно и децата да идват на училище. Защото проблемът с отпадащите ученици е много сериозен и директорите са първите, които трябва да следят за присъствието им в час.

За самите учители е важно да започнат изработването на своите портфолиа, да трупат квалификационни кредити, да вписват постиженията на учениците и класовете си. Това ще е важно за атестирането им и за тяхното бързо кариерно развитие, смята министърът.

Според нея развитието на образованието трябва да мине през квалификация на учителите. Много е важно общността да се събира, да си говори. Четенето не е достатъчно, през общуването учим много повече, каза Кунева. Тя е уверена, че директорите обичат училищата си и най-голямата благословия за тях е да виждат как те растат, както и как расте престижът на учителите. Тя им пожела да ги подкрепят в усилията да бъдат иновативни и в стремежа им да направят образованието интересно.

Зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов посочи, че ролята на директора е да промени организационната култура в училище. Той сподели, че училището, на което е бил директор, е добро, защото всяко направено нещо от учител в клас, е ставало достояние на колегите му, на обществеността, на медиите. Трудът на всеки колега е важен, каза Стаматов и посочи, че екипността е ключова за успеха на училищната общност. Директорите трябва да са лидери и мениджъри, смята зам.-министърът.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“