МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: ПОЕМАМ ПОСТА С АМБИЦИЯТА ДА ОСИГУРЯ СПОКОЙСТВИЕ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Начало » Последни публикации

27.01.2017

Интервю пред БНР


Водещ: 
Проф. Николай Денков на пряката ни телефонна линия. Добър ден. 
Водеща: Заедно с репортерката Александра Михайлова. Здравей, Александра, и на теб. 
Николай Денков: Добър ден на слушателите на програма „Хоризонт“. 
Репортер: С какви амбиции поемате този пост? 
Николай Денков: С амбициите, които трябва да има министър в служебното правителство. На първо място трябва да осигурим спокойствие в системата, учебният процес да продължи, да подготвим изборите - знаете, че има доста подготовка в училищната мрежа и организация. Това са основните задачи, с които трябва да се справим. 
Водещ: Кои ще са най-важните елементи във Вашия преглед на това, което е свършено до момента и как се отнасяте към тази дума „ревизия“, която беше спомената на няколко пъти днес от бившия вече премиер Борисов и от настоящия Огнян Герджиков? Вие ревизия на какво ще правите в образователното министерство? 
Николай Денков: Това, което аз бих предпочел като термин, е „преглед“ на текущото състояние, очертаване на задачите за следващия период. Трябват ни още няколко дни, за да навлезем в ситуацията в момента. Секторите са ясни – училищно и предучилищно образование, висше образование, сектор наука. Всеки от тях си има своите особености. Така че, след като ги прегледаме, в края на другата седмица ще излезем със съответните приоритети и със съответните задачи, така че да успеем да се включим в тези няколко месеца, защото времето е кратко. 
Репортер: Служебният премиер Огнян Герджиков днес каза в словото си в Президентството, че, ако трябва да го цитирам, допуснатите грешки ще бъдат поправени. Какво в този ресор можем да кажем, че има нужда от поправка в последно време и как според вас екипът на Меглена Кунева се справи с работата по оперативната програма? Вие като заместник-министър се занимавахте с нея. 
Николай Денков: Много рано е да се дават оценки. Изключително важно е да се концентрираме върху това, което имаме да свършим днес, което имаме да свършим утре и през следващите няколко месеца. Разбира се, за да поставим правилно задачите, трябва да прегледаме какво е текущото състояние. Но най-важното е да видим какво имаме да свършим, защото времето лети, изборите наближават, а предстоят матури, външно оценяване. Това са задачи, които служебното правителство ще трябва да подготви, за да няма забавяне. 
Репортер: Тръгнахте си огорчен от министерството преди около година…
Николай Денков: Не бих казал, че съм си тръгнал огорчен. Тръгнах си с ясното съзнание, че което можех да направя, успях. И в този момент може би имаше нужда от други хора, които да влязат с друго виждане. Така че днес също влизам с усещането, че трябва да си свърша работата. Имахме конструктивен разговор с екипа, който до момента беше в министерството. Трябва да се продължи напред. Фокусът трябва да бъде върху задачите, които трябва да се решават. 
Репортер: Заявихте, че пристъпвате към новия си пост със смирение. 
Николай Денков: Отдясно на мен се намира портретът на Иван Вазов – доайен на българската култура и просвета. Когато застанеш до него, разбираш колко си малък и колко трябва да се стараеш да намериш своето място в обществото, за да изпълниш задачата, заради която си тук. Водеща: Напуснахте преди година с аргумента „съществени различия с приоритетите и стила в работата на министъра и част от екипа й“. Какво ще промените в тези приоритети, в този стил на работа? 
Николай Денков: За всичко това ще говорим през следващата седмица. Една година измина. Много важно е да се види какво е напреднало, дали нещо има нужда от корекция.
Водещ: Имате ли представа с какъв екип ще работите, ще сменяте ли заместник-министри, шефове на дирекции? 
Николай Денков: Трябва да се осигури пълна приемственост, доколкото е възможно. Ще направя всичко възможно да има и лица, които да дадат тази приемственост от политическия кабинет, но със сигурност ще има и нови лица. 
Репортер: Вие сте експерт, който идва от сектора. Кажете, моля Ви, кои според вас са големите проблеми на българското образование? 
Николай Денков: Проблеми има, но е по-важно да видим кои ще бъдат решенията. Защото времето е много кратко. Много е важно правилно да се поставят приоритетите, така че след два-три месеца да имаме нещо смислено и завършено. Това е по-добре, отколкото да започнем много неща и никое от тях да не стигне до края. 
Репортер: Лесно ли взехте решението да станете министър на образованието, макар и служебен?
Николай Денков: Реших, че може би има смисъл да се опитаме да свършим нещо полезно. 
Водещ: Добре, благодаря Ви. Успех, проф. Николай Денков. 

Интервю на министър Николай Денков пред БНР

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“