ЧЕТИРИ ДЕВОЙКИ С МЕДАЛИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА В ЛЮКСЕМБУРГ

Начало » Последни публикации

25.04.2013

На Европейската олимпиада по математика за девойки, проведена от 8 до 14 април 2013 г. в Люксембург, националният отбор на България зае престижното четвърто място. От участващите 22 отбора, отборът на България е най-добре представилият се отбор от Европейския съюз, като сумарно има втори резултат. С еднакъв резултат пред него са Беларус, Сърбия и САЩ.

Момичетата от отбора Павлена Ненова, Велина Иванова и Владимира Суванджиева, възпитанички на Софийската математическа гимназия, спечелиха 3 сребърни медала, а Милена Великова от Математическа гимназия - Варна стана носителка на бронзов медал. Ръководители на отбора бяха доц. д-р Емил Колев, ИМИ на БАН и Ирина Шаркова - СМГ.

Европейската олимпиада за момичета се провежда за втори път. Целта на олимпиадата е да насърчава и подпомага развитието на момичетата в областта на математиката. Тази година в олимпиадата участваха общо 87 девойки.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“