МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: СОФИЯ ТЕХ ПАРК ЩЕ БЪДЕ ВКЛЮЧЕН В СТРАТЕГИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ НА НАУЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Начало » Последни публикации

14.02.2017

Със своите уникални за България лаборатории София Тех Парк е важен елемент от научно-иновационната система на България. Неговата задача е да подпомогне връзката между иновациите и бизнеса, да бъде  мястото, където те се срещат. Заради тази своя специфична роля София Тех Парк ще бъде включен в Националната стратегия за развитие на научните изследвания.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков  в София Тех Парк днес. Там той участва в среща заедно с министъра на икономиката доц. Теодор Седларски, изпълнителния директор на София Тех Парк Иван Симеонов, председателя на Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност проф. Марин Христов, както и с представители на бизнеса.

Основно място в Националната стратегия за развитие на научните изследвания ще имат развитите вече научни институции - Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и висшите училища. София Тех Парк по никакъв начин не се конкурира с тези структури. Той служи като координатор между тях и бизнеса, подчерта министър Денков.

По неговите думи реализацията на науката има нужда от подходящи правила за защита на интелектуалната собственост, за инвестиране и за развитие на стартиращи фирми. В България няма опит в това отношение.  София Тех Парк би могъл да създаде работещите модели, които да се използват и от други научни институции, добави проф. Денков.

Изпълнителният директор на София Тех Парк Иван Симеонов поиска съдействие от министъра на образованието и науката в парка да бъдат привлечени образователни програми, които да се осъществяват на територията му. Той обяви, че в момента 70% от разходите на София Тех Парк са за поддръжка на инфраструктурата. В същото време ръководството на парка среща трудности при привличането на външни инвестиции за научните проекти. Според проф. Марин Христов това се дължи на изискването 80% от изследванията в научния комплекс да са фундаментални. Т.е. да завършват с теоретични разработки за иновации, а не с конкретни продукти, за каквито фирмите са готови да платят.

Според министъра на икономиката Теодор Седларски трябва да се направят бързи стъпки, за да може Тех Паркът да се отвори към научната общност. Двамата с министър Денков поеха ангажимент да помогнат за по-добрия диалог между парка, БАН и висшите училища. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“