МИНИСТЪР ДЕНКОВ: УЧЕНИЧЕСКИТЕ ФИРМИ СА ПРИМЕР ЗА ВРЪЗКАТА ОБРАЗОВАНИЕ - БИЗНЕС

Начало » Последни публикации

23.02.2017

Ученическите фирми са пример за тясна връзка между образованието и бизнеса - такава, каквато искаме да има в цялата система на българското училище. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на откриването на XVIII традиционен панаир на учебно-тренировъчните фирми, организиран от Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ).

По думите му цел на ръководния екип на министерството е учениците да развиват своята креативност, да генерират идеи и да работят за тяхното осъществяване с помощта на ментори от действащи фирми. Проф. Денков отбеляза, че в НТБГ има работещ модел за практическо обучение, от който може да се почерпи добър опит. От 2000 г. насам гимназията е регистрирала 350 учебни банки, фирми, служби и институции, като всяка година в тяхното развитие участват по 860 ученици от X до XII клас.

Министърът акцентира на изключителните постижения на учениците на национални и международни състезания. Възпитаниците на НТБГ са участвали в 50 международни панаира и са спечелили над 150 награди, някои от които завоювани в страни с традиции в развитието на ученическите фирми като Германия, Швейцария и САЩ.

„Очевидно е, че нашите ученици имат огромен потенциал. Ние сме длъжни да продължаваме да ги стимулираме да надграждат своите знания и умения. Пътят за това минава през практическото обучение и сътрудничеството с бизнеса. Така ще осигурим добро бъдеще за децата и качествени специалисти за икономиката на страната“, добави още министър Николай Денков. 

След откриването на панаира той разгледа щандовете на участниците, сред които бяха 18 учебни банки, 4 застрахователни дружества, 2 митници и 32 учебни фирми. По време на обиколката министърът получи компетентна консултация за защитата на електронното банкиране в учебната „Сириус Банк“, както и съвети за ползването на медицинска козметика и противогрипни препарати в учебната аптека „Алфа МЕД“. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“