ЦЕРН ПРАВИ МОНИТОРИНГ НА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ФИЗИКА

Начало » Последни публикации

24.03.2017

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) ще направи мониторинг на състоянието на българската физика на ядрото и на елементарните частици. Ще бъде оценявано и участието на български учени и научни организации в изследванията на организацията.

Международна комисия от 22 учени е в страната ни, за да се запознаe с постиженията на научните институти и висшите училища в тази сфера, както и с националните и международни проекти, които се изпълняват. Очаква се в рамките на месец след посещението си комисията да е готова с оценката си. Докладът ще бъде представен на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Съвета на ЦЕРН.

Това стана ясно днес на заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, което се проведе в София. В него участваха министър Николай Денков и генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти.

Проф. Денков беше категоричен, че сътрудничеството на България с Европейската организация се развива много добре. В момента се провеждат осем експеримента и изследвания, в които участват над 100 български учени и инженери. В България с ЦЕРН най-активно работят Българската академия на науките, Софийският университет, Медицинският университет и Техническият университет в София, Химико-технологичният и металургичен университет и Пловдивският университет, добави министърът.

Между българските научни организации и ЦЕРН се обсъждат две нови идеи. Едната е за развитие на бизнес инкубатор в София Тех Парк с технологии, развити в ЦЕРН. Втората идея е в България да бъде построен център с адронен ускорител, който да се използва едновременно за медицински нужди и за научни изследвания. Досега има два подобни центъра в Австрия и Италия, а този в страната ни се планира да бъде оборудван с ново поколение медицински ускорител. Министър Денков изтъкна, че това е мащабен проект, който изисква разработване на нови технологии в ЦЕРН, както и организационна и финансова подкрепа от страна на държавата и на частни инвеститори.  

Почти половината от бюджета на Европейската организация за ядрени изследвания се инвестира в оборудване и услуги, предоставени от фирми от държавите-членки на ЦЕРН. По думите на проф. Николай Денков България е сред най-активните участници в търговете, обявени от ЦЕРН. За включване в такива конкурси са били поканени 314 предприятия в България. Единадесет от тях са получили поръчки за около 19 милиона швейцарски франка. През 2017/2018 г. страната ни е на четвърто място по спечелени търгове след Швейцария, Унгария и Франция.

На заседанието министър Николай Денков изтъкна, че най-силните научни резултати за  страната ни са в областите физика, медицина, химия, биологически науки и инженерство. Според международните публикационни бази между 2011 г. и 2016 г. 15 066 автори са създали 23 396 научни публикации. Те са цитирани 103 272 пъти в различни научни издания.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“