МОН И БНТ1 ПРЕДСТАВЯТ ДЕСЕТ ТАЛАНТЛИВИ УЧИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

24.05.2017

Кампанията на Министерството на образованието и науката и Българската национална телевизия „Най-добрият учител, когото познавам" завърши в Деня на българската култура и просвета – 24 май.

БНТ1 излъчи днес филм за учителя по философия и психология в професионалната техническа гимназия във Враца Владислав Тодоров. Той успява да преведе сложната терминология по своите предмети, за да достигне тя до учениците. „Годините в училище са години на търсене за учениците. Много е важно какво ще си спомнят от училище. Моята работа е те да откриват себе си”, казва Владислав Тодоров. И се стреми да ги научи, че демокрацията означава спазване на правилата и законите в живота и в училище. За него учениците казват, че е истински учител, а не просто преподавател, защото ги учи как се живее.

Учителят е убеден, че професионалните училища имат потенциал да наваксат изгубените си позиции, защото там се формират кадрите, които поддържат българското производство. Според него реформата на българското образование може да успее с активното участие на бизнеса във всички нива на обучение.

БНТ1 разказа и за Таня Сребрева -учител по информационни технологии и помощник-директор на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай. Сребрева е част от група от 300 учители от 100 страни, които заедно със своите ученици работят в проект на един от световните софтуерни лидери. От стотиците, заявили желание да участват в програмата, създадена да стимулира учители от цял свят, които използват технологиите, само петима са българските, които попадат в престижната селекция. Техните срещи им дават възможност да получават знания за нови технологични продукти, подпомагащи образователния процес и да участват в работни групи, които предлагат решения на общоучилищни проблеми.

Поредното признание за преподавателката по информатика отваря за нейните ученици възможности да работят и да се обучават с технологии и програми, които намират приложение в образованието след години. Училището, в което Таня Сребрева е помощник-директор, е едно от най-активните в прилагането на съвременните информационни технологии в обучението.

На 10 май бе излъчен документалният филм за  преподавателя по биология от Националната природо-математическа гимназия Александър Милушев. Страстта към природните науки предопределя избора му на специалност в Софийския университет, а научният интерес го фокусира върху изучаването на необятния свят на насекомите. Националният природо-научен музей е отправна точка в педагогическите му търсения, които са свързани с налагането на интерактивни методи в обучението по биология. Днес специална зала в научния център и богатата експозиция са неделима част от часовете по биология на Александър Милушев и неговите ученици.

Преди седмица БНТ разказа за преподавателя по музика от град Златица Тодор Цачев. Режисьор на филма е Моника Якимова, а оператор - Димитрина Иванова. Тодор Цачев е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, а след това работи в Биг Бенда на Българското национално радио. Студентска бригада го отвежда в САЩ, където за първи път гледа спектакъл на училищен духов оркестър и мажоретен състав - Marching Band. Когато се връща у дома, се отдава напълно на идеята да популяризира и у нас една от най-хубавите традиции на американските училища. „Осъзнавайки огромния потенциал на подобен проект, се заех да проуча възможността и начините за неговото реализиране в България“ – разказва Тодор Цачев и продължава: “Оказа се, че подобен формат на училищен оркестър не съществува тук и в реализирането на тази идея ще срещна много трудности.”

Мечтата му се осъществява в подбалканския град Златица. Благодарение на ентусиазма и усилията на преподавателя по музика в СОУ „П. Хилендарски“ днес успешно се развива единственият у нас „марчинг бенд“ по американски образец. Учителят купува със свои средства 16 музикални инструмента, аксесоари, учебници и софтуер от най-престижната американска компания за обучение на марчинг бенд, създава действащ детски духов оркестър. Днес музикалният колектив наброява 80 участници – оркестранти и мажоретки.

В кампанията БНТ представи и преподавателката по природни науки в пловдивското основно училище ”Йордан Йовков” Петя Ангелова. Интерактивният й кабинет прави часовете по човек и природа сред най-интересните в училището, където 90 процента от децата са от малцинствен произход, обучават се и възпитаници на социални институции. „За тези деца онагледяването е от огромно значение, за да разберат учебния материал и да могат да формират понятия. Каквото и да им кажа да си представят, няма ли изображение, не правят ли опити, трудно могат да си обяснят процесите, обясни Петя Ангелова. Тя е сред първите преподаватели по химия и опазване на околната среда от Пловдив, взели участие в квалификационен курс в ЦЕРН, а в кабинета й могат да се видят впечатляващи постери от лабораториите в Европейската организация за ядрени изследвания.

Преди това беше излъчен портрет на Веселина Симеонова - преподавател по български език и литература и главен учител в Природо-математическата гимназия в Сливен. Тя е ръководител на театралната трупа в гимназията и често е инициатор на кампании в подкрепа на благородни каузи. Последната инициатива на младите сливенски театрали е набиране на средства за спасяване паметника на Шести артилерийски полк в града. „Да си добър учител в днешните високотехнологични времена е трудно. Но удовлетворението от преподавателската работа идва, когато разбираш света на учениците си, успееш да ги запалиш към непреходните ценности на знанието и виждаш бъдещите им успехи и постижения", казва тя.

БНТ излъчи и филм за  Димитрина Докимова – учител по география и заместник-директор по образователни технологии в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Тя е носител на награда за "Най-добър млад учител" на община Варна. Инициатор и ръководител е на клуба по предприемачество в математическата гимназия. Смята, че реформата в образованието е крайно наложителна, тъй като динамиката на промените както в икономиката, така и в социалната област изискват по-голяма гъвкавост от страна на преподавателите.

В поредицата имаше и разказ за инж. Валентина Димитрова - старши учител по практическо обучение в Професионална гимназия по електротехника и технологии, „Г.С.Раковски” в Стара Загора. Самата тя е възпитаник на училището, в което преподава повече от 19 години. Нейните уроци са слушали бивши и настоящи ръководители на ключови предприятия в българската енергетика.

„Днес учениците са безгрижни, жизнени и смели в мечтите си, колкото бяхме и ние, за съжаление не толкова амбициозни и упорити. Надявам се да се реализират толкова успешно, колкото многото завършили преди тях, да имат самочувствието на хора с професия, актуална, значима и с бъдеще“, споделя Валентина Димитрова.

В първия филм зрителите видяха как учителката по английски език Ивелина Пашова от Копривщица успява да увлече децата, като задържи интереса им в клас и в занимания след часовете.  Вторият портрет бе на преподавателя от училището в тетевенското село Черни вит Асен Асенов. Той е един от четиримата млади преподаватели по музика в ОУ „Георги Бенковски“. Асен Асенов е възпитаник на училището, в което сега преподава. Негови ученици са носители на множество награди, а самият той през 2016 г. е удостоен с почетното отличие на МОН "Неофит Рилски".

Телевизионната поредица представи общо десет талантливи и обичани учители от Варна, Стара Загора, Златица, София, Сливен, Пловдив, Първомай и Враца. Последният от филмите в кампанията ще бъде показан на 24 май в празничната програма на БНТ1.

Целта на кампанията, в която за втора поредна година обединяват усилия  МОН и обществената телевизия, е да популяризира учителската професия и да помогне за издигането на нейния престиж. Да припомни за пореден път, че освен от закони и нормативни актове, доброто образование се изгражда от ярки и талантливи личности.

Излъчените филми може да гледате на сайта на БНТ.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“