МИНИСТЪР МИЛОШЕВ: НАША ГРИЖА ОСТАВА И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОДПОМАГАНЕТО НА ВСИЧКИ РОМСКИ ДЕЦА И СТУДЕНТИ

Начало » Последни публикации

08.04.2013

На 8 април 2013 г. в МОМН се проведе кръгла маса на тема „Образователната интеграция на ромите днес – предпоставка за професионална реализация и за прогрес на България утре“. Събитието бе организирано в партньорство с Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Участниците в срещата бяха поздравени от министъра на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев с думите: „8 април не е нов празник. То е онова, което винаги е теглело ромите нагоре, извън рамките на махалата към европейското ни общо битие.“ Министър Милошев подчерта още: „Образованието е ключът към ромската модернизация и не само ромската. Интеграцията чрез и в образователната система е най-важната предпоставка за цялостния процес на модернизация на ромската общност и в голяма степен определя поведението й на пазара на труда, нейния здравен статус, условията на живот. Наша грижа остава и трябва да бъде подпомагането на всички ромски деца и студенти от ромски произход, за да не се чувстват сами в полета им към новото модерно общество. Много ще се радвам, ако действително успеем да ускорим процеса. Много е направено досега, но помогнете и вие, нека се опитаме да ускорим процеса, за да можем и в бъдеще да сме горди от това, което успеем да постигнем.“

Топли думи към събралите се отправи и Н. Пр. Марси Б. Рийс, посланик на САЩ: „Радостно е, че в България на ромските въпроси не се обръща внимание само на 8 април. Държавните служители, гражданското общество и международните организации редовно дискутират предизвикателствата, пред които не спира да бъде изправено това много голямо малцинство.“ Н. Пр. г-жа Рийс сподели виждането си, че образованата част от ромската общност заслужава шанс, за да успее икономически, да служи за пример.

Относно важността на образованието сред ромите и за възможностите по проекта „Деца и младежи в риск“ говори г-жа Дагфрид Йортхул – първи секретар, заместник-ръководител на мисията на посолството на Кралство Норвегия. Тя прикани неправителствени организации да кандидатстват, тъй като този проект е насочен към работа с родителите, за изграждането на интегративни центрове. "Пожелавам много успехи на ромската общност! Аз вярвам, че нашия проект ще спомогне за това“, каза в заключение г-жа Йортхул.

В основата на кръглата маса бе дискусията с ученици и студенти от ромската общност. Те разказаха свои лични истории по дългия им път от махалата към престижните средни и висши училища. Техните разкази затрогнаха присъстващите в залата.Неслучайно дойде поканата от заместник-министъра на образованието, младежта и науката Мариана Банчева по-често да се провеждат срещи в този формат в МОМН.

В дискусията се включиха и роми - учители и експерти, които също разказаха пред по-младите си последователи за своя личен път към успеха.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“