МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ СЕ СРЕЩНА С НОБЕЛОВИЯ ЛАУРЕАТ ПРОФ. ДАН ШЕХТМАН

Начало » Последни публикации

11.05.2017

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев се срещна днес с проф. Дан Шехтман, Нобелов лауреат по химия за 2011 година. Той е един от шестимата израелци, спечелили Нобелова награда в тази област. На срещата бе и посланикът на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан.

„Радвам се, че мога да посрещна с „добре дошъл“ световноизвестен учен, чиито изследвания и принос към развитието на химическата наука може да намерят приложения в различни сфери“, заяви министър Вълчев и подчерта, че развитието на двустранните образователни и научни връзки с Израел имат възходяща тенденция. Министърът посочи също, че за България е особено интересно да използва израелския опит за създаване на интерес към природните науки  у децата от най-ранна възраст. Самият проф. Шехтман има личен опит в предаването на сложни химични знания на най-малките. По време на срещата световноизвестният учен каза, че по-високият социален статус на учителите ще провокира интереса и мотивацията на студенти по педагогика да изберат учителската професия.

В Израел проф. Шехтман преподава технологично предприемачество в Университета Технион от 30 години и вече има дипломирани над 10 000 инженери и учени, което е спомогнало за насърчаване на интереса на младите хора в Израел към природните и инженерните науки. Той подчерта, че технологичното предприемачество е ключов фактор за постигането на просперитет и благоденствие както за развиващите се, така и за развитите страни.

Световноизвестният учен получава Нобелова награда за откритие в областта на кристалите, което е толкова необичайно, че дори след редица проверки на констатациите, отнема две години работата му да бъде публикувана в реферирано списание. В резултат на изследването му на структурата на кристала се налага да бъде променена и дефиницията за това какво е кристал. Проф. Шехтман открива т.нар. квазикристали, които имат по-различна структура от тази на обикновените кристали. Това отваря нови хоризонти пред изследванията в тази сфера.

Професорът е член на няколко Академии, включително Американската национална академия по инженерство и Израелската Национална академия на науките. Освен Нобеловата награда, той е бил удостояван с множество призове, включително Wolf Prize по физика, „Gregori Aminoff“ на Кралската шведска академия на науките, както и Наградата на европейското общество за изследване на материите /EMRS/.

Днес Нобеловият лауреат изнесе лекция „Технологичното предприемачество – ключ към световния мир и просперитет“ в рамките на Софийския фестивал на науката, който се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката. Вчера проф. Шехтман беше удостоен с почетното звание „Доктор хонориус кауза“ на Българската академия на науките. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“