ПЪРВИТЕ УЧЕНИЦИ ПО ПРОЕКТ „ДОМИНО“ ПОЛУЧИХА УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА ЗАВЪРШЕНО ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ

Начало » Последни публикации

15.05.2017

20 ученици от Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък получиха удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел „учене чрез работа“ днес. То е допълнение към дипломите им за средно образование и свидетелството за професионална квалификация за машинни техници, специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“.

Това е първият випуск в България, който завършва училище по българо-швейцарския проект ДОМИНО (Дуално Образование за Модерните Изисквания и Нужди на Обществото), финансиран по Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Професионалната гимназия “Иван Хаджиенов“ е едно от двете училища в България, които през 2015 година пилотно започнаха да прилагат дуално образование в рамките на ДОМИНО.

Учениците бяха приветствани от зам.-кмета на Казанлък Цветелина Цветкова и от началника на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова, която прочете поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Знаете пътя към нашите предприятия, добре дошли при нас“ – призоваха представителите на фирмите партньори по ДОМИНО. Учениците, които сега завършват, имаха възможност да работят в три фирми в реална работна среда, насочвани от наставници, както и да получават заплащане по трудов договор. Близо 90% от завършващите възнамеряват да постъпят на работата в предприятията, в които са били на стаж. Някои от тях още утре могат да подпишат постоянни трудови договори, а други планират да учат задочно висше образование като съвместяват ученето с работа в познатите им фирми.

Първата паралелка по ДОМИНО завършва с много добър успех, посочи класната ръководителка Марияна Йорданова. В момента общо 125 ученици се обучават по дуалната форма в две специалности "Машинен техник - машини и системи с цифрово-програмно управление" и "Мехатроника“. От есента още четири паралелки по ДОМИНО ще приемат ученици, съобщи директорката на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ Мариана Демирева.

По проекта се обучават общо 425 ученици по пет професии в 16 професионални гимназии в цялата страна в над 63 водещи български и чуждестранни фирми партньори. През новата учебна се очаква да се включат нови 14 училища и три нови професии, както и още фирми партньори.

До 2019 година, когато проектът приключва, по ДОМИНО трябва да бъдат обхванати 1200 ученици, 15 професионални училища и най-малко 10 професии.

Бюджетът на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като съфинансирането от Министерство на образованието и науката е 15%.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“