ШЕСТИМА БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ С БРОНЗОВИ МЕДАЛИ ОТ ОЛИМПИАДАТА НА ЕС ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

Начало » Последни публикации

16.05.2017

Шестима български ученици спечелиха бронзови медали в отборната надпревара на XV-та олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2017. Състезанието се проведе от 7 до 14 май в датската столица Копенхаген. В него взеха участие 150 младежи до 16 г. от 25 държави членки на ЕС. България беше представена от два отбора с по трима ученици.

В първия тим бяха Яна Димитрова от Националната природо-математическа гимназия, Иван-Александър Мавров и Здравко Иванов от Софийската математическа гимназия, а във втория - Силви Койчева от  Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“-Варна, Евгени Стателов от  Езикова гимназия „Пловдив” и Славея Костадинова от Природо-математическа гимназия “Акад. Иван Ценов“-Враца.

Българските ученици трябваше да работят в лабораториите на Университета на Копенхаген върху експериментални задачи с изследователски екологичен характер от областта на природните науки биология, химия и физика. И двата представителни отбора на страната ни получиха бронзови отличия и оставиха добри впечатления с познанията и уменията си.  

Ментори на двата отбора бяха преподавателите в Софийския университет проф. Адриана Тафрова-Григорова от Факултета по химия и фармация, доц. Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. Снежана Томова от Биологическия факултет.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“